Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Alla: Vad göra åt de höga byggkostnaderna i Sverige?

 1. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 11 832 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Sverige hae Europas klart högsta byggkostnader. Utöver att det är kallt här (det är det iofs i Norge och Finland också), vad tror ni att det beror på, och finns det något ni som politiker kan göra åt det?
   
  • Laddar…
 2. Mats Green
  Bostadspolitisk talesperson Moderaterna · 31 inlägg

  Mats Green

  Bostadspolitisk talesperson Moderaterna
  Tjena Nötegårdsgubben!
  Jag tror att det finns mkt politiken både kan och måste göra ifråga om de alltför höga byggkostnaderna i Sverige. Dels förenkla både regelverk och byggkrav radikalt men också verka för att öka den undermåliga konkurrensen inom byggsektorn. Ju fler utländska byggföretag som kommer in på den svenska marknaden desto bättre. Vi behöver kapa hela år från PBL samt digitalisera i alla kommuner för att bara nämna något. Vi behöver även gynna och underlätta prefabricerat byggande. Detta är bara några exempel.
   
 3. Caroline Szyber
  Riksdagsledamot Kristdemokraterna · 34 inlägg

  Caroline Szyber

  Riksdagsledamot Kristdemokraterna
  .

  Jag instämmer i det Mats säger ovan. Utöver det så behöver lantmäteriet fungera bättre än idag, likaså se över överklagande möjligheterna. Kortas tiden blir också priset billigare i slutändan och idag är mycket av det som byggs väl dyrt.
   
  • Laddar…
 4. Roger Hedlund
  Riksdagsledamot Sverigedemokraterna · 21 inlägg

  Roger Hedlund

  Riksdagsledamot Sverigedemokraterna
  Hej Nötegårdsgubben!

  Det finns nog flera logiska förklaringar till att kostnaderna är högre varav du nämnde en förklaring.

  Sverigedemokraterna menar att genom att underlätta för mindre byggbolag så att fler företag kan konkurrera på byggmarknaden kan kostnaderna sänkas. Vi vill stärka byggkrediten, öka standardiseringen inom bostadsbyggandet och underlätta för byggbolag att medverka i upphandlingar, på så vis kan vi minska byggkostnaden och därmed hyreskostnaden.
  Idag är antalet bostäder i kommunernas upphandlingar så många att mindre byggbolag inte kan lägga anbud vilket resulterar att bara 3-4 stora byggbolag är med och konkurrerar.
   
 5. H
  Medlem · Österbotten · 7 080 inlägg

  heimlaga

  Medlem
  Sedan handlar mycket om hur man bygger.

  Jag som bor på den österbottniska landsbygden i Finland förvånas och förundras över varför folk i Sverige bygger på dyrast möjliga vis ofta alldeles frivilligt.
  Här är det ju ganska vanligt att husägaren antingen direkt anställer en eller två byggnadsarbetare eller anlitar någon liten firma som bygger på timdebitering på dagtid och så är husägaren där på kvällar och helger och städar och ställer till och ordnar fram material med målet att byggarna skall få sätta varje timme betald tid på att faktiskt bygga. Det blir väldigt många betalda timmar som sparas in på ett bygge. Om byggarna maskar eller fuskar blir de uppsagda från projektet. Mindre papperskrig och mindre lagvrängande.
  Jämfört med en typisk rikssvensk helentreprenad så blir det dessutom den skillnaden att byggarna inte behöver göra något prispåslag för att täcka oväntade fördröjningar och oväntade kostnader.

  Det är också vanligt här att folk gör mindre kvalificerade arbeten själva. Till exempel spackling och grundmålning samt isolering. Ofta är markarbetena redan gjorda när man kommer till byggplatsen så det är bara att finjämna och börja forma för sulan. I extremfall behöver man som byggare nästan bara sätta upp stommen och lägga tak på.

  Jag tror att om era banker skulle tvingas gå med på att göra bostadslånen mer självbyggerivänliga så skulle byggkostnaderna sjunka rejält.

  I Finland har vi också ett absolut krav på att den som vill ha bostadslån måste lägga upp 10% av summan kontant av sparade pengar. Jag tror faktiskt att det sänker byggkostnaderna för det gör lånesummans storlek konkret för låntagaren. En låntagare som är medveten om lånesummans faktiska storlek har en tendens att prioritera ved som är viktigt och lämna bort fördyrande tillägg.

  Sedan så tycker jag att er byråkrati kräver för många inblandade parter. I Finland är den ansvariga mästaren på ett bygge huvudansvarig för allt från arbetarskydd till kvalitet. Enkelt och konkret. Om beställaren anlitar en kontrollant så är han/hon den andra parten. Några fler ansvariga finns inte.
   
 6. Mats Green
  Bostadspolitisk talesperson Moderaterna · 31 inlägg

  Mats Green

  Bostadspolitisk talesperson Moderaterna
  Mkt intressant inspel.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.