Byggahus.se

Å kyrkan står kvar...

 1. useless
  Lök. · Gävleborg · 18 847 inlägg

  useless

  Lök.
  Efter stor påtryckning från hela allmänheten tänkte jag äntligen starta en projekttråd för konverteringen av våran kyrka till bostad. Eller konvertering från kristendom till hedendom om man så vill…

  En varning bara – Det är ett fritidsprojekt med begränsad budget, så förvänta er inte att det händer några revolutionerande saker varje dag. Eller ens varje månad…

  Kyrkan byggdes av Torsåkers missionsförsamling 1876 och några år senare, runt 1900, byggdes den ut med flyglar och läktare för att klara den växande församlingen. Som mest hade man drygt 500 medlemmar och ytterligare sju missionshus i byarna runtomkring.

  Här är några av församlingens kyrkor/bönhus
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Image68a.jpg  På grund av vikande religiöst intresse valde man dock att lägga ner verksamheten under 2016 och sälja ut det man ägde. Efter lite budgivning, hårdgranskning och godkännande från församlingens kvarvarande medlemmar (ja, det fanns en klausul om att församlingen måste godkänna köparen) och en massa turer med banken lyckades vi få igenom ett köp och flyttade in under sommaren 2016.
  Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om alla aber kring köpet - Banklån, typkoder, värderingar, hyresavtal, etc. Men det får jag ta vid ett senare tillfälle…

  En fördel med den här sortens ’offentlig’ byggnad är att det finns mycket dokumentation och mycket historia. I princip alla lite äldre människor i byn har egna minnen av kyrkan och församlingen och kan berätta en massa saker. Länsarkivet har ca 2 hyllmeter med dokument från församlingen, så om man vill kan man gå in och titta när man har beslutat om diverse ombyggnationer och vad dom har kostat.
  I samband med att församlingen lade ner verksamheten skrevs till och med en bok om dess historia och verksamhet (ISBN 9789163916878). Här är ett litet stycke ur den:


  ”Söndagen den 7 februari 1904 var allt klart för invigningsfest 'med anledning af det elektriska ljusets införande i missionskyrkan'. Inträdesavgiften hade satts till 25 öre och då det magiska klockslaget fyra på eftermiddagen spikades gjordes det inte av någon tillfällighet. Det var just då som skymningen började övergå till mörker vilket skulle göra ljuständningen särskilt effektfull.

  Strax innan klockan fyra var missionskyrkan i det närmaste fullsatt. För många skulle detta bli deras första möte med det elektriska ljuset. Så plötsligt hände det. Alla de 34 lamporna tändes på en gång. Ett sorl hördes genom de församlade, kanske främst därför att det elektriska ljuset var betydligt starkare än vad de förväntat sig."


  Installationskostnaden beräknades till 450 kr med en årlig strömavgift på 80-90 kr. Någon elektrisk armatur fanns inte vid den här tiden utan den första generationens elbelysning bestod i att befintliga fotogenlampor fick konverteras till elektrisk belysning.”
  Staffan Berglind  Så här såg stället ut när vi köpte det.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  husen.JPG


  Själva kyrkan är ju just en kyrka så den kräver en hel del jobb innan man kan bosätta sig i den. Som tur är ingick Pastorsvillan (huset i mitten) i köpet. Namnet låter lite flådigare än verkligheten, men den var i alla fall bebodd fram till försäljningen och förutom ett något eftersatt underhåll finns alla faciliteter man behöver så det var bara att flytta in.
  Huset till vänster innehåller bl a ungdomsgården…
   
  Redigerat 8 dec 2018 11:12
 2. useless
  Lök. · Gävleborg · 18 847 inlägg

  useless

  Lök.
  Villan var, som sagt var, klar för inflyttning så snart livets två nödvändigheter fanns på plats.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0634.JPG


  Dock var inte övervåningen helt inredd, så för att hela familjen skulle få plats gjordes en liten snabbrenovering.


  Halva övervåningen var oinredd kallvind, så där behövdes det uppregling av väggar, lite isolering och målarfärg.

  Påbörjat
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0650.JPG


  Halvklart
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0871.jpg


  Nästan klart (ungefär samma läge som i dag... Listernas funktion är kraftigt överdriven.)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0879.JPG  Det fanns ett gästrum på övervåningen, så där räckte det med lite slätare väggar, tak och nya tapeter.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0818.JPG


  Även köket fick en snabb makeover med billigast möjliga klickgolv på den bruna plastmattan.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0874.JPG


  Nästa projekt är själva kyrkan...
   
  Redigerat 8 dec 2018 09:40
 3. useless
  Lök. · Gävleborg · 18 847 inlägg

  useless

  Lök.
  Kyrkan byggdes som sagt var 1876 för att sen byggas till ca 15 år senare

  Från början var det bröstpanel nedersta metern av väggarna och spännpapp ovanför. I början av förra seklet spikade man panel överallt och då såg det ut så här. Färgerna var blått och grått:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Image1.jpg


  Tittar man noga så ser man en av öppningarna till det ursprungliga luftburna värmesystemet till höger om scenen. Pannrummet är under scenen åtkomlig via en trappa på vänster sida.

  På 1930-talet installerades vattenburen värme istället och salen målades om i lite ljusare färger.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  målare.jpg


  1955 gjordes en stor renovering då man bl a ersatte den vattenburna värmen med direktverkande el, byggde en lite större scen och spikade upp vitmålad masonit överallt (verkligen överallt…).

  Så här såg det ut i mäklarens prospekt:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  efter.png


  Man lämnade de flesta inventarierna inklusive drygt 40 kyrkbänkar, så här har jag mina morgonsamlingar med familjen...
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0688.JPG


  Så här ser det gamla pannrummet ut. Ett riktigt hemtrevligt litet krypin...
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0444.jpg  Det elektriska värmesystemet bestod av 16 st elradiatorer á 3kW fyllda med 250 kg grus var – Totalt 48kW.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_1128-864x1536.JPG


  De senaste decennierna har man dock inte haft någon värme på vintertid, förutom lite underhållsvärme i bakre regionerna där köket och toaletterna finns.  Våran plan är att återställa till utseendet från början på 1900-talet. Den mesta pärlsponten och bröstpanelen finns kvar bakom masoniten, så den är bara att plocka ner lite försiktigt så man kan sätta upp den igen när väggarna är isolerade.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_1297.JPG
   
 4. useless
  Lök. · Gävleborg · 18 847 inlägg

  useless

  Lök.
  En sak har jag lärt mig av mina tidigare renoveringsprojekt: Det är viktigt att planera noggrant innan man skrider till verket med släggan och kofoten.
  Min fru förstår dock inte alltid hur viktigt det är att ligga kvar lite extra i sängen ibland och projektera…

  Så, vad är planen då? Den stora planen är enkel - Vi ska kunna bo i kyrkan. I detalj finns det en del både stora och små saker som måste göras i rätt ordning. Först och måste man söka och få bygglov för ändrad användning - Från ecklesiastikbyggnad till småhus. Och för att kunna söka bygglov måste man ha bestämt hur en massa saker ska vara. Planlösningen t ex.

  Eftersom det, rent tekniskt, räknas som ett nybygge måste man dessutom uppfylla en massa krav som Boverket och andra myndigheter har stipulerat. Dock finns det ju en del undantagsklausuler i reglerna man kan tillämpa under vissa förutsättningar, så exakt vilka krav som gäller är lite oklart. Tyvärr visade sig också att det var i stort sett omöjligt att få svar från kommunen om vilka krav vi var tvungna att uppfylla. Det enda svaret vi fick var ungefär ”Skicka in en bygglovsansökan så får vi se…”.

  Sagt och gjort, jag drog jag en liten ’fräckis’ och lämnade in en ansökan med en ritning över kyrkan exakt som den såg ut när vi köpte den - Då måste ju kommunen återkomma med de saker som dom tycker fattas…

  Första påpekandet var att det saknas hygienutrymmen… Några vändor senare hade kommit fram till att vi behöver några standardutrymmen som måste uppfylla dagens tillgänglighetskrav – Badrum, kök och sovrum. Energikraven kunde vi skippa eftersom det skulle bli orimligt dyrt och komplicerat att uppfylla dagens krav. Hela ytterfasaden är kulturminnesskyddad så tilläggsisolering utifrån är inte helt enkelt. För att inte bli alltför bakbunden av bygglovet och inte kunna ändra oss under resans gång valde vi att bara lämna in en ansökan med precis de nödvändigaste utrymmena.

  Den första ansökan lämnades in i mars 2017 och vi fick bygglovet beviljat i februari 2018…

  Ursprungligen såg kyrkan ut så här.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  kyrkan planlosning_ursprunglig_np.png

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  kyrkan planlosning_ursprunglig_öp.png


  På övervåningen ligger vaktmästarens bostad på två rum och kök. Exakt hur vi ska göra med den har vi inte bestämt än...  Efter ha vänt och vridit på väggar och dörrar, tagit in synpunkter från forumet och frågat experter skickade vi in den här lösningen i bygglovet:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  kyrkan planlosning_bygglov.png


  De stora ändringarna är:
  - köket flyttar till ’lilla salen’ och nuvarande kök blir sovrum istället. Väggen mellan flyttas lite så att sovrummet blir tillräckligt stort.
  - ’Köksentrén’ flyttar till väggen mitt emot. På så vis går det att utnyttja utbyggnaden bättre eftersom man inte behöver en passage rakt igenom för att komma mellan ytterdörren och trappan upp.
  - Kök och entré hamnar på solsidan och sovrummet på skuggsidan.

  Exakt hur de olika rummen ska disponeras i detalj håller vi fortfarande på att fila på...

  En liten detalj i sammanhanget är att det är ganska nära mellan husen, så vi måste uppfylla vissa brandskyddskrav på en del av fasaden och ett fönster. Det har jag inte riktigt redovisat för kommunen hur det ska gå till, men bygglovet är ju beviljat så jag vet inte hur viktigt det blir... Dock är den delen som ligger närmast villan en modernare utbyggnad med masonitfasad (som inte är kulturminnesskyddad) som jag ändå måste spöna om och isolera och då blir det väl någon form av brandklassad vägg.


  Resten av bottenvåningen kommer att bli ungefär så här:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  kyrkan planlosning_np.png
   
  Redigerat 8 dec 2018 11:30
 5. P
  Medlem · Stockholm · 406 inlägg

  perkaby

  Medlem
  Wow vilket spännande projekt. Gammal kyrka/missionshus är lite av en personlig dröm. Ser fram emot att se vad det blir av det här.

  Ingen orgel?
   
 6. useless
  Lök. · Gävleborg · 18 847 inlägg

  useless

  Lök.
  Jo, självklart. En riktig med elektrisk luftpump under golvet ('Kantorn' är lite maskerad eftersom han inte är tillfrågad..)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0663.JPG


  Åsså en modernare elorgel och ca 7 tramporglar.
   
 7. MultiMan
  Realist · Västernorrland · 2 611 inlägg

  MultiMan

  Realist
  Fantastiskt intressant. Min nya favorittråd och jag önskar dig all lycka med ditt nya boende och renoveringarna!
   
 8. useless
  Lök. · Gävleborg · 18 847 inlägg

  useless

  Lök.
  Tack. Ja, vi får se vilket år det blir inflyttning... Jag har fem år på mig att fixa det som är med i bygglovet och det borde jag iallafall klara.
   
 9. P
  Medlem · Stockholm · 406 inlägg

  perkaby

  Medlem
  Inte alls avis! ;-)

  Stort lycka till!
   
 10. Carro_D
  Byggnadsvårdare · 233 inlägg

  Carro_D

  Byggnadsvårdare
  Wow! Det här måste jag följa! Lycka till med helrenoveringen och skäm gärna bort oss med mycket bilder
   
 11. harry73
  Allvetare · Skåne · 12 047 inlägg

  harry73

  Allvetare
  Äntligen :love:
  Jag började med att gilla alla dina inlägg, nu ska jag också läsa dom :)

  Edit: riktig kul att läsa(y)
   
  Redigerat 8 dec 2018 11:23
 12. simpa81
  Renoverare · Gävleborg · 932 inlägg

  simpa81

  Renoverare
  Wow! Är detta alltså missionskyrkan i Torsåker, Gästrikland?
   
 13. D
  Besserwisser · E · 14 435 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  QUOTE="useless, post: 3141119, member: 37450”]Efter lite budgivning, hårdgranskning och godkännande från församlingens kvarvarande medlemmar (ja, det fanns en klausul om att församlingen måste godkänna köparen) [/QUOTE]
  Det verkar nästan som att du tycker att det är konstigt att säljaren ska godkänna köparen. Lite annorlunda att göra det efter att avtalet är skrivet kanske. Men det görs ju i alla affärer.
   
 14. a.o.f
  Medlem · Bohuslän · 679 inlägg

  a.o.f

  Medlem
  Tavlan i bakgrunden är fantastisk.
   
 15. KnockOnWood
  Husägare · Södra Halland · 27 277 inlägg

  KnockOnWood

  Husägare
  Och den här tavlan är underbar!
  Sjön där Jesus och grabbarna kajkar omkring är förstås Storsjön?
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.