personstar

91 år gammal och nytt badrum !

7k läst  67 svar

 1. fgo
  Husägare · Nivå 10
  Absolut!
  Då får du undertryck i rummet, om du tätar för slangen.
   
 2. michfris
  Husägare · Nivå 9
  Tätskiktet är med Killto's system med Keraprimer,K1, K2 och folie enligt gällande bestämmelser, där är jag inte orolig.
  För fuktskadan är jag lite mer fundersam; tittar man på bilderna när jag river så är (de gamla) reglarna från badrummet fina medans trästommen är rutten/möglig. Så skadan måste ha funnits där innan badrummet byggdes, annars skulle reglarna för badrummet haft minsta tecken på fuktskada? Vilket de inte har.
  Tyvärr har vi putsat om på de sidor på utsidan och jag hoppas innerligt att firman vi anlitade skulle sagt något medans de höll på, vilket de inte gjorde. Har inga andra rördragningar eller fukt/vatten som skulle ansamlas där heller och källaren under visar inga tecken på fult ovanifrån.
  Knepigt.

  Utsikten är underbar, stannar till några gånger per dygn och suckar uppgivet över allt annat som gäckar mig till och med när jag blundar.. mennnär solen går ner brinner himmelen i rött/orange. Det är oslagbart.

  Kanske borde bygga en punschveranda!?!
   
 3. B
  Medlem Nivå 1
  Jag tror också som du att fukt mögelskadan är gammal vilket verkar positivt,kolla upp den den kanske inte går genom hela trästommen.

  Positivt är ju också att du inte har några problem med fukt i källaren(kan dock vara värt att fuktmäta golv o väggar) även värt att ha koll på är om förra ägaren bara snyggt målat på en fuktskadad vägg i källaren.
  En fukt kan komma och gå, ex torrare vissa perioder men vid stor nederbörd fuktskador.

  Mer att ev se över kanske?

  ex Dränering runt huset finns det?kan kanske vara bra för att ex motverka kapilärsugning av fukt upp i grund o vidare upp i vägg mm.

  Se till så att marken närmast huset sluttar ifrån huset(minns ej hur många meter det ska slutta utåt)

  Vattnet från taket (hängrännorna) vart tar det vägen?

  Växter med större rotsystem nära huset kan skada grund och rör mm.

  Obs ! jag är bara en Amatör med lång erfarenhet av detta med fukt och mögel.
   
  michfris gillar
 4. michfris
  Husägare · Nivå 9
  Du har helt rätt i dina antaganden dock. Vi bor på en ås men runt huset lutar tomten in de sista 2 meterna. Yey! Vid takbytet några å sedan leddes stuprören bort från huset. När vi flyttade in var det putsssläpp ca 1 meter upp på alla väggar i källaren, någon har tacksamt putsat upp, återställt och målat.
  Finns ingen dränering, tänkt att bli sommarens höjdpunkt efter badrummet, sugen på både isolerande såväl som kapilärbrytande.

  Tar tacksamt emot tips och råd och nu sitter jag på tåget hem och ska ta bort väggreglar för att ta en närmare titt på den gamla fuktskadan.

  Huset var rejält eftersatt när vi flyttade in och inköpt för mindre än 600K för 5 år sedan. Takbyte, ny puts och många andra lagningar såg jag som överkomligt då, pga det låga priset. Blir det mycket jobb med rötan (dyrt), så kommer jag snart tänka om.

  Fast samtidigt, vad härligt det känns när man går till grunden till besvären och bygger upp igen. Man sover lite djupare !
   
  brfbo gillar
 5. M
  Medlem · Nivå 11
  Gällande fuktskadan - om det som du säger bara är mjukt några cm in, så tar du bort det dåliga med stämjärn, kniv och yxa. Krävs ju inte så mycket krafter men yxan är effektiv även när man är försiktig.

  Ersätt det bortkarvade så att väggen blir jämn genom att spika på brädor av lämplig tjocklek.
  Tumregeln brukar väl vara att det är OK att laga på detta sätt så länge man bibehåller ca 50% av timrets tjocklek.
   
  michfris gillar
 6. michfris
  Husägare · Nivå 9
  Klart värt att gå på väggen med yxan, tack.
   
 7. M
  Medlem · Nivå 11
  Kolla djupet med en kniv först så inte yxan åker igenom väggen ;-)
   
 8. michfris
  Husägare · Nivå 9
  Alla reglar på vägg och tak satta, taket tog ett tag att få i rätt höjd överallt. På måndag kommer elektrikern sedan plywood, gips och flyta!

  image.jpg image.jpg
   
  Peter_K gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: