1970-talshusens arkitektur, konstruktion och inredning

2k läst  12 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
  Inget annat decennium har det byggts så många hus i Sverige som på 1970-talet. Här går vi igenom hur man konstruerade och byggde småhusen då och vad som var tidstypiskt för dess arkitektur och inredning.

  Du kan läsa artikeln här: 1970-talshusens arkitektur, konstruktion och inredning
   
  Redigerat av moderator 20 mar 2018 09:56
 2. misingen
  Medlem Nivå 2
  Den gillestugan ser bekant ut, jag har just köpt den! =)
   
 3. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Vad kul, du bevarar väl den äkta 70-talsstilen nu? :)
   
  Redigerat 16 mar 2018 18:51
  • Laddar…
 4. I
  Medlem Nivå 6
  Ja, jag gillar gammal arkitektur och stilar, men 70-talet, nej där går gränsen. :)
  Klaustrofobiskt! SÅ mörkt. Men mycket vibbar från uppväxten med, inte jag personligen men väldigt många kompisar hade. Och ja, just det, elevhemmet med i tonåren när jag gick i högstadiet. Vävtapet-chic (modell badrum glasfiber) på bottenvåningen, och annan modell av vävtapet på övervåningen (dvs den med tråd i) och furupanel. bläh.

  Men jag gillar det färgade porslinet och tycker det är synd att allt är borta nu för tiden. Kanske inte just brunt, orange och gult men det fanns andra färger med, jag minns klarblåa, rosa, mintgröna osv med.

  Bidé är också bra även om den kanske tar plats. Men ibland känner jag att man skulle kunna haft en sådan. Men bara om man har riktigt bra med plats. Då slipper man ta av kläderna på underkroppen helt och hållet och ställa i duschen.

  Bastu är helmysigt! vill ha!

  /jag som bor i lägenhet. Vår badrum har inte ens plats för tvättmaskin. :/
   
 5. J
  Medlem Nivå 4
  På sent 60-tal gällde juteväv på väggarna – något jag som tonåring tyckte var mysigt men nu satan så murrigt. Träpanel på någon vägg, gärna i livlig, mörk jakaranda (palisander). De rätvinkliga möblerna har ju faktiskt kommit tillbaka, nu med divandel. Inte alltid så sittriktiga.

  70-talet var väl mest känt för medaljong- och blommönstrade såväl väggar som golv i starka färger. Brunt, orange, gult och måhända vitt var vanliga kombinationer.
  Funderar på när den avocadofärgade spisen med läckert schatterade kanter kom. De fanns även i körsbärsrött, vilket jag fortfarande tycker är jättesnyggt. Schatterade kanter på skåpluckor och lådor blev populärt och kunde till och med vara snyggt.
  Modet sansade sig och stråtapeter blev ett lite exklusivare val, som jag nog kan tycka vara snyggt än idag. De lugna färgerna på badrumsporslin var inte så dumma. Var det Ido eller Ifö som hade elegant inklädda avlopp från tvättfatet?
  Man basunerade ut hur tråkigt det var med vita kök, så försvann den trenden och åter basunerade man ut det rena, vita köket.
  Just det! Förutom den hiskeliga kombinationen i hysteriskt blandat rödorange, brunt och gult var "bahamagult" (en mörkgul kulör som drog emot brunt) en modefärg på bilar. Den smittade av sig på tvättmaskiner och lite annat.
   
 6. erkka
  Husägare Nivå 5
  Bra artikel!

  Som förslag av ämne till ev uppföljande artiklar kanske ni skulle kunna gå in lite djupare i riskkonstruktionerna samt vad det betyder i praktiken. Tex vad gör man för att hitta fel i en viss typ av riskkonstruktion och vad är ett fel. Hur åtgärdar man tex en 70-tals betongplatta, vad gör man rent praktiskt , samt vad kan det kosta.
  Även, skulle vara intressant att veta om man kan förvänta sig ev miljö el hälsofarliga material i konstruktionerna och vad det i så fall kan bestå i.
  Hur byggde man i regel väggar på 70-talet, enkelgips?
   
 7. B
  Medlem Nivå 1
  Håller med till 100. Ja det skulle vara väldigt önskvärt att få lite mer fördjupad kunskap.
  Eller det kanske finns nånstans, på ett lite mer lättläst sätt som denna.
  Så man kunde jämföra med vad protokollen och vara lite mer förberedd på vad man ska kolla på...
  Tack
   
  • Laddar…
 8. D
  Medlem Nivå 10
  Jag har alltid gillat 1.5 plans villorna i 70 tals stil, dom ser väldigt... ordentliga ut, med 45 graders vinkeln på taket och tegelpannor.
   
 9. J
  Medlem Nivå 4
  Mexisten, blankglaserat taktegel och kopparränor tycker jag fortfarande är snyggt.
  En del talar så föraktfullt om allt som inte följer den senaste trenden.

  Något man definitivt ska se upp med, så är det golvbrunnar från 70-talet.
   
  • Laddar…
 10. misingen
  Medlem Nivå 2
 11. misingen
  Medlem Nivå 2
  Självklart. Men tänker inte behålla gillestugan i original. Ytterst ofräscht med ingjutna reglar och trä mot yttervägg även om det är dränerat utifrån...
   
 12. PellePeps
  Husägare Nivå 6
  Jag blev osäker på om det är en stor bastu med lite köksinredning eller om det faktiskt är ett kök där bland all träpanel
   
  • Laddar…
 13. misingen
  Medlem Nivå 2
  180 kvm sutterängbastu alldeles intill Gamlebyviken. Med en rejäl svikt så är du i!
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: