1 av 5 halogenspotar funkar ej

272 läst  4 svar

  1. C
    Medlem Nivå 3
    Jag har 5 halogenspotar i badrummet (downlights tror jag det kallas).

    1 av dessa 5 vägrar lysa och jag kan inte förstå varför.

    Halogenlamporna i de fungerande armaturerna funkar inte i den som vägrar lysa (jag har inte tagit i lamporna med fingrarna).

    Hur kan jag fortsätta min felsökning?

    47A09544-BFED-4066-BA85-95A093028DA5.jpeg DD108204-5C64-4AF1-88EA-9F1A5EE0B117.jpeg
     
  2. Bo.Siltberg
    Självbyggare · Nivå 23
    G4-socklar är kända för att glappa så du kan behöva rucka på lampan i sin fattning för att det ska bli kontakt, men det borde du ha provat vid det här laget.
    Nästa steg är att kontrollera ledningarna och skarvpunkten, och försöka mäta ifall det kommer fram spänning till sockeln.

    Du har väl en gemensam transformator till alla fem antar jag? Då är det inget fel där. Men installationen av transformatorn på bild är grovt felaktig och måste göras om. Ledarna för 230 V som syns måste skyddas.
     
  3. C
    Medlem Nivå 3
    Tack för svaret!

    Japp, jag har redan testat att rucka på sockeln och ja, samma transformator till alla fem lampor.

    Installationen av transformatorn har husets förra ägare gjort och ligger inuti ett överskåp så jag har aldrig ägnat den en tanke. Hur menar du med skydda? En kåpa över hela transformatorn eller hur skall det se ut?
     
  4. Bo.Siltberg
    Självbyggare · Nivå 23
    Det ska antingen vara en kabel ända in under dragavlastningen på transformatorn (på primärsidan). Ingenting av de enkelisolerade ledarna får synas. Enklast kan man dra en isolerslang över ledarna.

    Eller så kan transformatorn placeras i en kopplingsdosa.

    Att den är placerad högt i ett överskåp kan delvis vara förmildrande, men samtidigt riskfyllt ifall man rotar där uppe utan att se riktigt.
     
  5. C
    Medlem Nivå 3
    Jag monterade ner hela överskåpet (med belysning och allt) för att komma åt den lilla kontakt (en till varje spot) som satt fasttejpad på baksidan av skåpet. Jag drog ut den och klickade i den igen och nu fungerar alla 5 lampor. Det blev väldigt mycket mer jobb än jag tänkt men skam den som ger sig.
     

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: