Nei nei nei, ingen isolasjon! Det er hele greia, vermikulittbetongen isolerer så bra i seg selv!
Vedfyrt pizzaovn laget av vermikulittbetong, med en pizza inni og flammer synlige i bakgrunnen. Vedfyrt utendørs pizzaovn med brennende flammer inni og en treplate med håndtak foran på grått betongbord.
 
  • Liker
Beckborg
  • Laddar…
M MayaLisa skrev:
Jeg kjører på samme spor, gymball og vermiculit: [lenke]
Kjempefint!
 
  • Liker
vidamic
  • Laddar…
J johanras skrev:
[bilde]
@johanras, har et spørsmål om dine hvelv/skorsteinsåpning. Du har jo to hvelv, det innerste med halve teglsteiner, det ytre med hele. Det ser ut som om luken hviler mot det indre, men hvor er åpningen opp til skorsteinen? Det ser ut som om det er i det ytre, men da er jo skorsteinsåpningen utenfor luken?

Du har ikke tak over din ovn, fungerer det bra? Har for meg at jeg har sett noen påstå at det er nødvendig, men det virker jo ikke så? Selv vil jeg bare bygge tak om det virkelig trengs.
 
  • Liker
GVL
  • Laddar…
J johanras skrev:
Kjøpte kalk, sand og sement fra Beijer, kakelugnsleran fra kakelugnsbyggare. Det gikk knapt 20 kg av kalk, leire og sement hver. Steinene kjøpte jeg virkelig ildfast tegl laget i Höganäs, via forhandler. Helstein standardformat ca 220x110x65 mm kostet rundt 50 kr har jeg for meg. Det blir dyrt og gikk opp mot 10k bare for steinen, men synes det er verdt det for å unngå eventuelle problemer særlig når man legger så mye tid på arbeidet. Det blir skikkelig varmt i ovnen skal man tenke på. Kanskje skulle vanlig tegl duge men jeg følte ikke for å ta sjansen og hva jeg ser på FB kjører alle ildfast. Hvilken dimensjon har du tenkt deg?
For et underbart byggverk! Vakkert jobbet, deilig å se noen bygge med litt mer *host* smak enn amerikanerne på FB. :)

Angående det ildfaste teglet. Det fra Höganäs er hardbrent, og har høyere varmeledningsevne enn de som generelt anbefales - potensielt med følge at brød- og pizzabunner tilberedes for fort i forhold til resten. Er det noe du har opplevd? Er det verdt å skaffe en annen tegl til bakeflaten tror du?
 
A arkTecko skrev:
Hvilket fantastisk byggverk! Vakkert jobbet, deilig å se noen bygge med litt mer *host* smak enn amerikanerne på FB. :)

Angående det ildfaste teglsteinen. Det fra Höganäs er hardbrent, og har høyere varmeledningsevne enn de som generelt anbefales - potensielt med følge at brød- og pizzabunner tilberedes for fort i forhold til resten. Er det noe du har opplevd? Er det verdt å skaffe et annet teglstein til bakeflaten tror du?
Man snakker jo om at mengden "alumina" påvirker, men jeg tror at Höganäs har ulike varianter de også... Kjøper man de ildfaste teglsteinene som finnes på byggvarehuset pleier de å være et sted midt på skalaen.... Noe man absolutt ikke vil ha er isolerende ildfast teglstein...
 
  • Liker
Timey
  • Laddar…
Alt som selges i Sverige som "ildfast" ser ut til å være veldig hardt og kompakt - varmeledningsevnen skyter da også i været, jeg har bare funnet produkter rundt 1,5 W/(m*K), som i alle fall er tre ganger mer enn ideelt. Derfor hadde det vært hyggelig å høre litt erfaringer fra virkeligheten. :)

Evt. kanskje det som kalles "medium duty firebricks" også selges i Sverige, men uten å bli kalt ildfast...

Men hvem lurer jeg, når det først kommer så langt blir det kanskje å spesialbestille en ovnsbunn fra Italia... :geek:
 
@arkTecko Funderte aldri på varmeledningsevnen når jeg valgte bunnen på ovnen. Det jeg har merket er at hvis jeg ikke flytter unna ilden/glørne i tide før pizzastekingen, blir bunnen på pizzaen stekt for raskt. Jeg pleier å flytte glørne til sidene og helt bakerst ca. 30 minutter før jeg begynner å steke, slik at bunnen rekker å kjøle seg ned litt. Deretter legger jeg ved på sidene under stekingen slik at det alltid brenner en flamme og holder varmen oppe ovenfra. Jeg er ikke misfornøyd med bunnen i ovnen på noen måte, men det finnes sikkert enda bedre materialer, og jeg har dessverre ingenting å sammenligne med. Baket pizza i går, skal bake brød på ettervarmen nå.
Neste steg for ovnen blir å dekke kuppelen i mosaikk. Håper å kunne gjøre det i løpet av neste uke.
 
  • Liker
labrem og 1 annen
  • Laddar…
@kayakerboy Beklager sent svar, har ikke sjekket tråden på lenge. Det trengs ikke noe tak. Man kan dekke med presenning om vinteren for å redusere risikoen for frostskader.
Skorsteinsåpningen er utenfor ovnen, og det er som du sa en indre og ytre hvelving bygd, og luken hviler mot den indre.
 
Så ble ovnskuplen til slutt kledd i stein. Det var ganske enkelt å få til i hvert fall et hyggelig resultat. Har etter at fugene har herdet impregnert kuplen og steinene rundt for at vann skal renne av enda bedre og redusere risiko for frostsprenging. Kommer likevel til å dekke alt nøye om vinteren for å sørge for å holde det tørt, så kanskje ikke nødvendig. Men på kjøpet fikk jeg en wet look på steinen som ble penere. Nå når alt har hvilt litt over en uke, ser jeg frem til å fyre og bake pizza igjen.
 
  • En steinkledd ugnskuppel med skorstein, plassert utendørs ved et hus, omgitt av vegetasjon.
  • Liker
  • Elsker
Villa vista og 29 andre
  • Laddar…
Flott jobbet!
 
  • Liker
ChrilleP
  • Laddar…
hsd
Stilig, vekker en vil ha følelse
 
Wow. Mosaikken er rå!
 
Takk! Har lengtet etter å få fyrt den igjen. I dag fyrte jeg opp etter noen ukers pause på grunn av byggingen. Har vært litt usikker på hvordan silikonfugen mot skorsteinen ville takle varmen. Ble ikke full guffe varmemessig i dag, men så i hvert fall ikke noe problem. Har satt nøytralherdende brandsilikon mellom mosaikken og skorsteinen. Den skal tåle 150 grader med kortere perioder (30 min) opp til 300 grader, så tenker det burde være tilstrekkelig. Valgte silikon i stedet for noen ildfast sementbasert fug for å få litt fleksibilitet og unngå sprekkdannelse ved varierende temperatur. Dessverre var ikke silikonen lys grå som konen, men mer mørk, men det får være så.
 
Kompletterer med litt bilder over ferdige bygget inkl. hele utekjøkkenet og litt lifestyle. Har fyrt opp skikkelig i dag og bakt pizza. Når det gjelder pizza er målet napolitansk stil. Har jobbet en del med deig og tomatsaus og har begynt å arte seg.
 
  • Utekjøkken med vedfyrt pizzaovn laget av rød murstein, ild synlig i ovnen, omgitt av grøntområder og veksthus i bakgrunnen.
  • Napolitansk pizza med prosciutto og ost på en tallerken foran en steinovn.
  • En napolitansk pizza med tomatsaus, mozzarella og fersk basilikum på en hvit tallerken, plassert på en steinoverflate utendørs.
  • Liker
etxgmg og 10 andre
  • Laddar…
J johanras skrev:
Bildene ovenfor er så langt jeg kom i løpet av 2015. Skorstein er i rustfritt og ble kjøpt fra Tyskland. I 2016 murte jeg videre teglet på basen og la kalkstein som en hylle oppå som avlastningsflater. Slik så ovnen ut høsten 2016. [bilde][bilde][bilde]

Jeg lot også lage en isolert dør i rustfritt stål som fungerer riktig bra og hjelper med å holde varmen lenge. [bilde]
J johanras skrev:
Bildene ovenfor er så langt jeg kom i løpet av 2015. Skorstein er i rustfritt og ble kjøpt fra Tyskland. I 2016 murte jeg videre teglet på basen og la kalkstein som en hylle oppå som avlastningsflater. Slik så ovnen ut høsten 2016. [bilde][bilde][bilde]

Jeg lot også lage en isolert dør i rustfritt stål som fungerer riktig bra og hjelper med å holde varmen lenge. [bilde]
Enig, veldig vakkert bygg! Vurderer å starte et bygg til våren. Lurer på hvor lenge du må fyre før du oppnår baketemperatur?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.