Byggahus.se
Hej Ledbelysningar skall ha flertrådig kabel(ej enkelledare)funkar med 0,35mm-0,75mm flerledarkabel ej fk1,5mm Hälsningar Stefan
 
Om man frågar tillverkarna (t.ex. Hide a Lite) säger de RK 0,75 mm2. Att det finns ett annat bud från SEK enligt Bos inlägg känner de inte till.
 
Tillverkarna kan ju bara lova att "om du gör såhär så står vi för garanti" ungefär, men inte lova att man får göra något lagar inte tillåter.

Jämför att en vapentillverkare kan speca att vapnet funkar alldeles utmärkt att döda med, men det finns ändå strängare lagar som begränsar vad/hur/vem man får döda.

Just när det gäller 1,5mm2 och LED-belysning kan man som sagt tycka att lagen är mossig...
 
yxis skrev:
Just när det gäller 1,5mm2 och LED-belysning kan man som sagt tycka att lagen är mossig...
Det är säkert en kvarleva i standarden från när "lågvoltsbelysning" var synonymt med halogen, i såna fall kan det ju vara så att 1.5mm2 är klent och det kan vara lämpligt att sätta samma areagränser som för övrig fast installation.

Nu är det som sagt bara en standard som ger en möjlighet att uppfylla lagkraven, finns tillverkaranvisningar kan man säkert bygga på dessa i det här fallet eller göra egna bedömningar om man känner sig kapabel till det.
 
Kollade just på det kablage som levereras med Malmbergs LED-puckar. 22 AWG, alltså 0,34 mm2, anser de tillräckligt. Knappt hälften av 0,75 mm2 som verkar rekommenderas av de flesta tillverkare.
 
Kabelarian har med strömmen att göra. Med andra ord klarar 0.5 mm2 en hel del trotts 12v om det är led vi ska driva, men spänningsfallet (kännsligt i 12v system) kan bli betydande i så klen kabel.

En annan aspekt att ta hänsyn till är att man vill att säkringen (förmodligen i trafon) ska lösa om kaben blir kortsluten. Kraftig trafo och klen kabel kan vid kortslutning göra kabeln till en glödtråd/brandfara.
 
Mången LED drivs med konstantström vilket gör att man använda ganska klena areor utan problem. T.ex. 700mA och 0.34mm², vid ca 30m (brukar vara rekommenderad max längd på slingan) har man bara tappat 1V.
 
Rätta mig om jag har fel Snagg men om du kör konstantström så borde ju spänningen över led-en va konstant?
 
Ja, spänningsfallet över en LED är i stort sett konstant, för det är strömmen som styr ljusstyrkan.
 
  • Gilla
Jimmy N
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.