Jeg tænker at bygge en udendørs brændefyret ovn til sommeren til bagning af brød og pizza. Jeg har tænkt mig at lave den som en kuppel/iglo af ildfast tegl med hver skift skrånende indad. Inden i ovnen vil der forhåbentlig ikke være nogen fuger, kun tegl der ligger kant mod kant. I praksis vil det selvfølgelig ikke lykkes helt, og her og der vil der være synlig mørtel. På ydersiden vil fugerne nok blive omkring 10 mm. Vægtykkelsen bliver ½ mursten, altså ca. 12 cm. Udenpå kuplen vil jeg lægge 5-10 cm stenuld som isolering og derefter pudse med noget cementbaseret pudsmørtel. Der vil være en skorsten med regnhætte. Jeg har fundet byggevejledninger og inspiration fra fornobravo.com , en amerikansk hjemmeside.
Det jeg har svært ved at finde, er passende mørtel. Jeg havde tænkt, at det bare var at købe ildfast mørtel i 25 kg sække, men jeg finder ikke noget passende. Har overvejet lermørtel, men er usikker på, om det er egnet, når ovnen skal stå udendørs. Weber har et produkt kaldet ildfast mørtel, som måske kunne fungere (?), men det sælges i 5 kg pakker og er ret dyrt (139 kr hos K-rauta) http://www.weber.se/fasad-puts-och-murbruk/produkter-och-system/murbruk/weber-eldfast-bruk.html
Da jeg ifølge byggeinstruktionen har brug for mindst 60 kg mørtel (hvilket lyder som meget), vil jeg gerne finde en anden løsning. Måske kan jeg skære teglene, så det ikke bliver så tykke stødender.
Jeg tager derfor gerne imod tips til mørtel, der ville passe til mit byggeri.
Kalkcementmørtel burde være passende. Synes at 60 kg snarere lyder lidt. De fleste bageovne i svenske huse er almindelige mursten, det er tilstrækkeligt varmebestandigt til en bageovn.
Tak for svar! Skulle jeg så for eksempel købe http://www.weber.se/betong-cement-v...stem/cementbindemedel/weber-kalkcement-c.html og blande det med mursand (0-2/0-4?)? Har læst at nogle blander deres eget mørtel af cement-kalk-ildfast ler og sand (1-1-1-3). Den ildfaste ler for at øge temperaturmodstanden. Måske kunne det gå at blande 2 dele kalkcement +1 del ler + 3 dele sand. Men jeg har haft svært ved at finde ildfast ler uden jernsavsmuld. Ovnen bliver ikke så stor. Indvendig diameter omkring 1 meter. Jeg ved ikke, hvor høj temperatur man kan forestille sig, det bliver mod mursten og mørtel, måske ville det gå med almindelige mursten, men jeg vil ikke gerne tage chancen.
Før i tiden murede man hovedsageligt bageovne af leremørtel - det tåler varmen og kan bevæge sig ved opvarmning og derefter gå tilbage. Blander man leremørtlet med teglmel (schamottesand) som ballast i stedet for murersand, bliver det helt ildfast. Men det tåler jo ikke regn, så hvis ovnen skal stå udendørs, har den brug for et tag. Men det gælder nok under alle omstændigheder.
Sjovt at høre, at du skal i gang med at bygge. Det er fantastisk sjovt, men kan være ret anstrengende. Jeg burde have fulgt op på tråden med nogle resultater tidligere, men det er ikke blevet til noget, før nu. Ovnen blev væsentligt færdig i løbet af sommeren 2015 og er blevet brugt en del siden da. Mest til pizzabagning, men også anden mad og brød. Det, der mangler, er mosaikken over kuplen, og det tænkte jeg gøre til sommeren. Jeg besluttede mig for at fremstille egen ildfast mørtel ifølge opskrift på fornobravo, men overvejede også at gøre, som Claes Sörmland foreslår. Problemet var at få fat i chamottesand, og eftersom så mange andre på fornobravo blander egen mørtel med succes, gjorde jeg det også. Temperaturen i ovnen kommer nok som højst op mod 500-550 grader (har ikke målt vægtemperaturen), når man fyrer op ordentligt. Opskriften, jeg brugte, var: sand (valgte weber tørret 0-4mm) + portland cement + kalk (weber slækket murkalk E) + kakkelovnsler i forholdet 5:1:1:1. Det debatteres på fornobravo om mængde sand, og en almindeligt ældre opskrift er 3 dele sand til 1 del øvrige. Mørtlen bliver utroligt behagelig at arbejde med. Plastik og holder stenene godt. Jeg kunne bygge hele kuplen uden form takket være mørtlens egenskaber. Bare holde stenene nogle sekunder, så bider de sig fast på deres plads. Husk at våde stenene inden.
Jeg købte ildfast tegl i normalstensstørrelse og savede hver sten i 2 dele ved hjælp af en husqvarna stensav med vand. Stenene blev skåret ved hjælp af en hjemmebygget jig i to vinkler, dels så de kunne mures fast uden mørtel i stødfladerne (hver omgang holder sig selv oppe, selv uden mørtlen), og dels så der ikke blev huller i overkanten på hver skifte mellem stenene (da hver skifte er mindre i overkanten end i underkanten, da cirklen mindskes mod toppen). Ingen mørtel mellem stenene på indersiden af ovnen.
I bunden en isoleret plade. På den lecablokke, som blev armeret vertikalt og med hullerne fyldt med beton. På lecablokstøtten støbte jeg en øvre plade/bord, og ovenpå dette et lag isolerende beton lavet af vermiculite og portlandcement i forholdet 5:1. På dette udjævning med kakkelovnsler og chamottesand fra skæringen, og så blev selve ovnen bygget. Isolering på kuplen først rockwool brandmåtte for at skabe en bevægelig fuge, og udenpå det isolerende vermiculitebeton i svagere blanding 10:1. Udenpå det puds, og her skal altså mosaikken tilføjes senere. Jeg prøver at lægge lidt billeder ind, men i et separat indlæg.
Spørg, hvis der er noget, du undrer dig over. Der er masser af gode folk på fornobravo at diskutere med. Hilsener
Billederne ovenfor er så langt jeg nåede i 2015. Skorstenen er i rustfrit og blev købt fra Tyskland. I 2016 murede jeg videre på teglet ved basen og lagde kalksten som en plade ovenpå som afsætningsflader. Sådan så ovnen ud efteråret 2016.
Jo, og så lod jeg fremstille en isoleret dør i rustfrit stål, som fungerer rigtig godt og hjælper med at holde varmen i lang tid.
Pizzaen bliver perfekt og kan bages hurtigt, omkring 90 sekunder. Det har mest været pizza og brød i forskellige varianter. Prøver at vedhæfte et pizzabillede fra i sommers.