Byggahus.se
Känner du att någon kopierat ditt hus? Vi lät en jurist berätta vem som äger rätten till designen på ett hus och vad som är tillåtet att kopiera och inte.

Du kan läsa artikeln här: Vem äger rätten till husets design?
 
E
Skrivet av: Patrik

Alla lånar skapelser av andra, fasader, kläder osv.
Förstår inte varför det ens tas upp, blir husägaren mkt besviken
om någon annan bor i ett lika ritat hus? ...jobbigt att vara den personen.
 
E
Skrivet av: Thomasx

Intressant artikel klart inspirerad av en tråd i ämnet för inte så länge sedan :) Inga konstigheter kring rättsläget egentligen, vare sig i tråden eller här i artikeln. Upphovsrätten är rätt väl definierad, det som som sagt kan orsaka funderingar är var gränsen för verkshöjd går. I tråden handlade det dock mer om vad vi forummedlemmar tyckte i ämnet snarare än det juridiska läget, vilket många nog missade i tråden. Att men sedan inte helt kunde lita på en husbyggares muntliga löfte är kanske föga förvånande... ;) Som artikeln säger, skriftliga avtal är det som gäller.
 
E
Skrivet av: John

Allvarligt talat. Allt detta tjat om upphovsrätt hit eller dit. Kan folk inte bara sluta tjata? Snart är ALLT upphovsrättsskyddat. Man kommer inte kunna göra nånting alls utan att betala nån royalty eller bli stämd för det ena eller det andra. Ska inte nån upphovsrättsskydda ett rött hus med vita knutar?
 
E
Skrivet av: Valter Isander

75 år efter upphovsmannens död är det fritt. Strindberg t ex får kopieras vilt. Och så gamla hus.
 
E
Skrivet av: Enok

Vem vill bo i något så fult som House Tumle?
 
E
Skrivet av: Efendim

Ingen hoppas jag
 
E
Skrivet av: Stefan

Jag!
 
E
Skrivet av: kruse

Genom århundraden har man lärt sig hur ett hus praktiskt bör byggas för att passa i vårt klimat. Rejäla takutsprång och brant sluttande tak mm. Arkitekter är ute efter att bygga monument över sitt eget ego och kan förkasta all gammal kunskap genom att utesluta några pennstreck
 
G
Arkitekter bygger hus som konstnärer målar tavlor och kläder blir designade. Om man inte är en trångsynt medelsvensson som inte har känsla för kultur och design så ska man inte yttra sig i sådana frågor heller. Om någon nu har kostat på mycket pengar och vill ha ett flashigt hus, och dessutom är villiga att betala för att få det upphovsrättsskyddat. Låt dom göra det. Det blir knappast en trend då det är dyrt! Förmodligen har kunden kostat på väldigt mycket på ritningar och planeringar för att få ett unikt hus och vill inte ha 20 st som åker snålskjuts på hans ritningar och ett område får flera sådana kåkar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.