Fåglar i trädgården - metoder för att locka eller hålla dem på avstånd

Fåglar är inte bara vackra och underhållande att se på, det finns flera andra fördelar med att ha dem i din trädgård. Här berättar vi hur du kan locka till dig fåglarna, men också hur du gör för att hålla dem på avstånd i de fall de är till besvär.

Fåglar i trädgården - metoder för att locka eller hålla dem på avstånd

Foto: Från vänster Karlia, Abies koreana, Segv

Den som har hus och trädgård kan njuta av att på vårkanten titta ut och se småfåglarna arbeta med att bygga bon och leta mat. Kanske stödmatar du dem under vintern. Men det kanske inte är lika roligt när trädgården fylls av fiskmåsar som attackerar, eller när fåglar bygger bo på vinden.

Det finns både för- och nackdelar med fåglar i trädgården och olika metoder för att locka dit dem eller att hålla dem på avstånd.

5 fördelar med fåglar i trädgården

 1. Balans. Fåglar äter både myggor, spindlar och andra insekter, men även större djur som ormar och råttor. De flesta fåglar har insekter som huvudkost och kan därför hjälpa dig att minska mängden insekter och att hålla det lokala ekosystemet (i trädgården) i balans, genom att helt sonika spendera tid på din tomt. Många större fåglar jagar råttor och andra ovälkomna djur.
 2. Ogräsbekämpning. Fåglar som bland annat sparvar och finkar äter gärna fröer, exempelvis fröer från ogräs – detta innan ogräset ens hunnit rota sig. På så vis fungerar de som små trädgårdsmästare som hjälper dig att hålla trädgården fin.
 3. Luftar gräsmattan. Fåglar som pickar efter insekter i jorden hjälper till att lufta den. När små hål bildas i jorden får rötter i marken lättare tillgång till både vatten och luft och förhindrar att jorden blir allt för hårt packad.
 4. Gödsling. Fåglar ger dina plantor och växter lite extra näring. Fåglars avföring är rik på kväve och fosfor, vilka är viktiga ämnen för att växter ska må bra.
 5. Fågelskådning, ska vi inte glömma. Det är en avslappnande och mysig hobby, speciellt om du har en varierad blandning av olika arter som kommer på besök i trädgården.
Insektshotell
Medlemmen Abies koreanas insektshotell matchar fasaden snyggt. 

Läs mer: Byggahus ornitologer (fågelnördar - välkomna!)

5 metoder för att locka till dig fler fåglar

Vill du attrahera fåglar till din trädgård finns det flera sätt att gå till väga. Som alla djur behöver fåglar uppfylla de grundläggande behoven som att ha tillgång till vatten, mat och skydd. Genom att erbjuda en eller fler av nödvändigheter ökar det chanserna för att fler fåglar ska trivas i din trädgård.

Fågelbad
Fågelbad. Foto: Ulrika M.M
 1. Fågelbad är ett enkelt och samtidigt vackert sätt att locka fåglar till din trädgård. Där kan de både tvätta sig och dricka. Placera gärna badet nära rabatter men skyddat från fri sikt för rovfåglar. Om du har tillgång till droppbevattning i närheten kan du dra en dold slang till fågelbadet så att du slipper att fylla på det själv.
 2. Fågelholkar och fågelhus ger fåglarna ett tryggt och skyddat ställe att uppfostra sina familjer på när det beger sig. Fågelungar har dessutom riklig aptit för insekter. Det finns olika sorters fågelholkar för olika arter och du kan därför välja vilka sorters fåglar du helst vill attrahera genom att anpassa storlek på holk och ingångshål. Inspiration: 15 fantasifulla fågelholkar i SM i fågelholk
 3. Fågelmatare kan fyllas med olika sorters mat för att attrahera olika fågelarter.
 4. Buskage och täta häckar trivs fåglar väldigt bra med då det agerar som ett skydd för fåglarna. De gillar speciellt om buskagen är rejäla och i olika höjd. Är det ett vintergrönt buskage kan det även agera skydd vintertid. Småfåglar trivs med riktigt täta och breda häckar. Häckar och buskar med bär är något de speciellt uppskattar.
 5. Insektshotell. Genom att det finns naturlig tillgång till mat kommer fåglarna att tycka att din trädgård är lite extra trivsam. Insektshotell har dessutom fördelen att du gör trädgården attraktivt för pollinerande insekter, vilket är bra för dina blommor.
Fågelbord modell av hus
Medlemmen Heij83 byggde ett fint fågelbord i form av sitt egenbyggda hus.

4 nackdelar med fåglar i trädgården

Men fåglar kan även bli ett bekymmer för husägare.

 1. Fågelbajs på altanen, möbler, plantor och annat i trädgården kan utan tvekan bli frustrerande. Fågelspillning är dessutom frätande och kan lämna permanenta märken.
 2. Dåligt placerade fågelbon. Fåglar kan bygga bon på olämpliga platser, bland annat i skorstenar, stuprör och hängrännor, men även under exempelvis takpannor. Tyvärr kan det orsaka problem i längden då fågelbon binder fukt och det leder till sämre avrinning och till sist fuktproblem. Enligt svensk lag får ruvande fåglar och dess bon inte störas, men skapar de stora problem kan undantag göras.
 3. Strul med solceller är en stor risk då fågelspillning lätt kan täcka solpanelerna och göra så att mindre solljus kan absorberas av cellerna, eller att de blir ojämnt belysta, vilket i sin tur kan leda till skador och sämre elproduktion.
 4. Skador på huset. Hackspettar kan hacka på fasaden, och fåglar kan stjäla isolering.

6 metoder för att skrämma bort fåglar

Fåglar är bra på många sätt men de kommer tyvärr även med den del negativa konsekvenser.

En del arter äter mer än gärna upp alla dina grönsaker och frukter, förstör vackra plantor, gör ifrån sig på möbler och trall, attraherar skadedjur eller till och med äter upp andra småfåglar.

Fågelnät studsmatta
Medlemmen harry73 gjorde en kreativ lösning och använde delar av barnens studsmatta kombinerat med fågelnät för att skydda sina bärbuskar.

Problemet med olika metoder för att skrämma bort fåglar är att de är smarta djur och lär sig så småningom. Det bästa sättet är därför att cirkulera mellan olika typer av angreppssätt.

 1. Ta bort det som attraherar fåglarna. Vill du få bort fåglar från trädgården är antagligen det första steget att ta bort deras möjligheter att bygga bo. Se till att fågelsäkra taket på huset så gott det går, ta bort fågelholkar, fågelbad och eventuella fågelmatare.
 2. Flaggor är ett enkelt sätt att skrämma bort en del fåglar, då de blir rädda när flaggan rör sig i vinden.
 3. Fågelnät är ett sätt att skydda dina plantor och skörd. Med fågelnät är det väldigt viktigt att vara noggrann med att sätta fast dem ordentligt så de inte kan blåsa iväg och så att smådjur och fåglar inte fastnar i dem.
 4. Fågelskrämmor som liknar saker fåglar är rädda för, som till exempel ugglor och katter är en vanlig metod som används för att hålla fåglar på avstånd. De är som mest effektiva om de flyttas runt då och då, samt om de har rörliga delar.
 5. Reflekterande/lysande objekt som CD-skivor, folie, reflexer eller lampor tycker många fåglar inte om.

6. Det finns även elektroniska fågelskrämmor med rovdjursläten, men tester har visat att småfåglar är totalt obekymrade över många av dem. Grannar kan däremot tycka att de är extremt störande.

Har du fler tips på metoder för att locka fåglar till trädgården, eller för att hålla dem borta, får du gärna kommentera den här artikeln.