Elstödet ska dras automatiskt från elräkningen

Regeringen hoppas att det kommande elstödet ska vara på plats inom ett halvår och skötas av elbolagen.

Det är fortfarande inte helt klart när elstödet kan införas och exakt hur det ska gå till, men energiminister Khashayar Farmanbar har i alla fall rett ut en del av alla frågetecken under en chatt med Aftonbladets läsare. Bland annat framgår det att planen är att elstödet ska införas inom sex månader, och att konsumenten själv inte ska behöva ansöka om stödet. 

– De bolag som konsumenten har avtal med kommer att dra av summan på konsumentens elräkning. Jag vågar inte säga exakt när detta sker men förhoppningsvis inom ett halvår. Men jag kan inte lova något, säger Khashayar Farmanbar.

Läsarna ifrågasätter också varför man inte valt att dela upp stödet utifrån elzonerna, med tanke på att de i söder drabbats hårdast, eller varför man inte utgår från inkomst. I bägge fallen är svaret att elstödet skulle dröja över ett år om man gör en så komplex lösning. Istället ville man premiera att få ut stödet till konsumenterna så snabbt som möjligt.

Totalt är stödet 6 miljarder kronor och det väntas gå till drygt 1,8 miljoner hushåll. Taket är 2 000 kronor och det betalas ut om man förbrukat mer än 2 000 kWh. Men även de som förbrukat mindre kommer få ta del av stödet, men får då en mindre summa.