El & Teknik

Vilket internet ska jag välja till huset?

Inte nog med att husköpet eller husbygget innebär materialval, försäkringar och nya avtal, du ska dessutom bestämma dig för vilken typ av internet som passar bäst för din familj de närmaste åren. ADSL, fiber, 3g, 4g... Vi hjälper dig på traven när du ställer dig frågan: Vilket internet ska jag välja?

Vilket internet ska jag välja till huset?

Det är inte jättemånga år sedan vi använde oss av 56k-modem för att koppla upp oss mot internet. Vi betalade då per använd kilobit, och jag minns att det kunde bli bråk om vilka tider vi fick surfa i familjen eftersom vårt avtal gjorde det billigare att surfa efter klockan 18. Trots att det inte gått så väldigt många år sedan dess kan jag ändå känna mig smått nostalgisk när jag hör det bekanta skräniga ljudet från ett modem som är i färd med att starta en uppkoppling.

Numera är många av oss istället ständigt uppkopplade hemma och betalar ett fast pris per månad.

modem
US Robotics var ett populärt 56k-modem under 90-talet. Vem minns inte det skräniga ljudet?

Även på mobiltelefonsidan går det allt mer mot fasta avgifter och kontinuerlig uppkoppling även om du hos många operatörer fortfarande betalar per använd megabit. Fasta priser är såklart att föredra om du surfar mycket eftersom det är krångligt att hålla koll på hur många megabit som spenderats och vilka appar och tjänster som drar mer än andra. Musiktjänster som Spotify och videosajter som Viaplay drar ju, om du har en rörlig datakostnad, mer data än det gör att exempelvis skicka ett mejl.

Vi har börjat vänja oss vid fasta avgifter och att ständigt vara uppkopplade – hemma i datorn, ute i mobiltelefonen eller surfplattan. Men vi har kommit långt från 90-talets skräniga 56k-modem. Det finns idag olika sätt att koppla upp sig på nätet och alla har sina för- och nackdelar.

Johan Vesterberg är pressansvarig på Fastighetsbyrån och han menar att internetanslutningens vara eller icke vara är en central fråga när det kommer till husköp.

– Det vi vet är att det är viktigt vad det finns för möjlighet till internetanslutning när man köper bostad. Flera olika undersökningar visar detta och mäklarna får ofta frågor kring detta. Jag tror att de flesta förutsätter att det finns bra anslutningsmöjligheter och att det drar ner värdet om det inte finns, säger han.

Tekniska skillnader
De flesta är vid det här laget familjära med ADSL, den typ av teknik som ger internet via telejacket. ADSL är en fast bredbandsuppkoppling (du är ständigt uppkopplad) till ett fast pris, och ditt internet levereras över telefonnätet, dock utan att störa din telefon. Det är ofta den här typen som tillhandahålls i flerfamiljshus och villor och några av de största operatörerna är Telia och Bredbandsbolaget. Fördelen är att nästan alla, i alla fall alla med ett telefonjack, kan få den här typen av bredband.

Internet via telejacket ger dig i dagsläget möjlighet att välja mellan flera hastigheter beroende på operatör. Hos Bredbandsbolaget kan du välja mellan ett stort antal hastigheter i ett spann mellan 2-60 megabit per sekund, det ser ungefär likadant ut hos alla operatörer. Men framtiden sägs ligga i en helt annan teknik – fiber.

Fiber ger snabbare hastighet, ofta 100 megabit nedströms (hastigheten då du hämtar hem information) och antingen 10 eller 100 megabit uppströms (hastigheten som du skickar ut information). Ibland ännu snabbare.  Detta för en lägre kostnad än den du betalar för ADSL.

Fiber får du via ett så kallat bredbandsuttag. Det är fortfarande långt ifrån lika många som kan få fiber som de som kan få ADSL, eftersom fibernät inte finns utbyggda över hela landet. Fiber är vanligt i mer tätbefolkade orter och på platser där grannar gemensamt gått ihop och betalat för att gräva ner fiber eftersom det inte bara kostar en hel del pengar utan även i många fall ökar värdet på huset.

– Generellt kan man säga att en installation, oavsett vilken typ av installation det är fråga om, som är väl utförd och som fyller en funktion för en bredare krets av köpare, vilket jag antar att en fiberinstallation kan göra, kan påverka prisbilden i positiv riktning för säljaren, säger Lars Guttman på Villaägarnas Riksförbund.

Den stora fördelen med fiber, förutom snabb uppkoppling, är att hastigheten är väldigt stabil, du får oftast det du betalar för. Nackdelen är den stora investeringskostnaden som krävs om det inte redan finns fiber draget till din bostad. Hos Telia krävs det minst 50 intresserade hushåll som ligger med 25-70 meters spridning för att en installation ens ska komma på tal. Tillhör ditt hushåll en samfällighet kan dock reglerna se aningen annorlunda ut.

Priset för installationen varierar beroende på infrastruktur och geografi.

Du som har en 3g-dongel hemma kan koppla den till en 3g-router och på så sätt dela ditt internet med resten av familjen.

– Tyvärr kan vi inte säga något pris. Vi tar fram en offert för de förfrågningar som vi får eftersom flera faktorer spelar in och avgör priset, säger Irene krohn som är pressansvarig på Teliasonera.

På flera diskussionsforum på nätet nämns dock siffror mellan 20 000-60 000 kronor. Men ju fler som går ihop desto billigare blir det såklart per hushåll.

– Eftersom det ofta kostar ganska mycket pengar att dra fram fiber till ett område är det bra om det är många som kan dela på kostnaden. Är det många i ett område som vill göra det samtidigt så kommer operatörer, stadsnät, eventuellt stå för delar av anläggningskostnaden, säger Alexandra Carlsson på Bredbandsbolaget.

Mobilt bredband
Vid sidan av alla dessa fasta installationer finns det ytterligare en teknik, 4g. I dagsläget använder många 3g för att surfa i sina mobiltelefoner, vissa har till och med valt bort en fast installation hemma mot en 3g-dongel som de kopplar till datorn. Fördelen är självklart att du kan ta med dig ditt internet hemifrån, nackdelen är den ojämna hastigheten och att många inte ens når upp i den utlovade hastigheten.

modem
Du som har en 3g-dongel hemma kan koppla den till en 3g-router och på så sätt dela ditt internet med resten av familjen.

Samsung 4G
Redan nu finns 4g-modem. Det på bilden har stöd för både 4g, 3g och 2g för att du alltid ska ha täckning.
Är du inte i behov av en stabil hastighet uppemot 100 megabit per sekund kan 4g bli ett bra komplement på marknaden framöver – även i hushållen. Kopplar du en 4g-dongel till en 4g-router hemma, och om det finns täckning för 4g i ditt område, kan du få en hastighet och funktionalitet som motsvarar den du får från en snabb ADSL-uppkoppling idag. Det talas om hastigheter mellan 20-80 megabit per sekund. Men för att få bra hastighet krävs det som sagt att du har bra förhållanden, på samma sätt som det idag gör med 3g.

4g, eller LTE som tekniken bakom heter, är vad man kan kalla för 3g:s uppföljare. Nätet håller på att byggas för fullt och har varit under utveckling sedan 2009, men än så länge kan du alltså inte få 4g-uppkoppling i majoriteten av landet. Till en början ligger fokus på storstäder och tätorter.