El & Teknik

Välj rätt skruvdragare

Verktygsfantasten Per-Henrik Lundblom djupdyker i ämnet sladdlösa borrskruvdragare och hjälper dig välja rätt.

En batteridriven skruvdragare är troligtvis husägarens mest användbara maskin. Även om du bor i lägenhet vill jag påstå att skruvdragaren är oumbärlig.

PHL

Per-Henrik Lundblom

Egentligen är det fel att benämna maskinen skruvdragare då det rör sig om en kombinerad skruvdragare och borrmaskin. En mer rättvisande benämning är den tillverkarna använder, nämligen sladdlös borrskruvdragare.

Oavsett benämning rör det sig om en mycket allsidig maskin som kommer till nytta vid de mest skilda tillfällen. Mina egna skruvdragare används till allt från montering av gipsskivor vid renovering och bygge av trädäck, till montering av IKEA-möbler.

Vilken modell som passar dig beror på det tilltänkta användningsområdet. Innan jag gräver djupare i saken tänker jag ge en kort introduktion till batteriskruvdragarens delar och funktioner.

Skruvdragarens delar

Skruvdragaren på bilden är en ordinär modell från Makita. På bilden har jag markerat de olika delar och detaljer som är bra att känna till.

Makita borr 

  1. Chuck - Det är i chucken man spänner fast borr och skruvbits för att dra i skruv. Alla vanliga skruvdragare har verktygslös chuck, d.v.s. de spänns åt med handkraft. Billigare skruvdragare har ibland en chuck med konformad grepp som är väldigt svårt att dra åt ordentligt, undvik dessa. 
  2. Momentinställning - Genom att vrida ringen kan man ställa hur hårt skruvdragaren drar, åtdragningsmomentet, innan den "klickar över" och kopplar ifrån rotationen.
  3. Växelväljare - De flesta skruvdragare har minst två mekaniska växlar. Funktionen är den samma som hos växellådan i en bil, antingen får man lågt varvtal och hög kraft eller högt varvtal och lägre kraft.
  4. Belysning - Många skruvdragare är utrustade med LED-belysning som tänds när man börjar trycka in fartreglaget. Det må låta fånigt men belysningen är ofta väldigt användbar när man arbetar i utrymmen med dålig belysning.
  5. Fartreglage - Reglerar rotationshastigheten.
  6. Omkopplare för rotationsriktning
  7. Batteri - Idag hittar man i princip ingen skruvdragare som inte har batteri av typen Li-Ion. Denna batterityp har låg vikt och hög kapacitet. Till skillnad från äldre batterityper såsom NiMH och NiCd, laddar Li-Ion inte ur sig nämnvärt om de ligger oanvända en tid. Batteriets kapacitet påverkar dess storlek och vikt. Till en ordinär skruvdragare rekommenderar jag batterier med en kapacitet på minst 3,0 Ah.
  8. Bälteskrok - Praktisk funktion som ofta kommer till nytta när man måste använda båda händerna för att få det som ska skruvas fast på plats. Att då ha skruvdragaren lättillgänglig i bältet underlättar.

Skruvdragarens funktioner och begrepp

Utöver de markerade delarna finns det givetvis en mängd tekniska detaljer som kan vara bra att känna till när du tittar på utbudet av skruvdragare.

Motor - De flesta skruvdragare på marknaden är utrustade med kolborstmotorer, vilket fungerar utmärkt. På senare år har det dock lanserats flera skruvdragarmodeller med så kallade borstlösa motorer. Ett av försäljningsargumenten för dessa är att de ger längre livslängd. Själv upplever jag att den stora fördelen med de borstlösa motorerna är att de möjliggör större vridmoment (kraft) och bättre kontroll vid riktigt låga varvtal.

Slag och slag - De flesta tillverkare har skruvdragarmodeller som förutom två eller fler växlar, även har slagfunktion. Skruvdragaren fungerar då även som slagborrmaskin och kan användas för att borra hål i lite hårdare material såsom tegel.

Den andra typen av slag finner man hos slagskruvdragare. Dessa är helt avsedda för att dra i och ur skruvar och fungerar som en mutterknackare, d.v.s. maskinen "slår" runt skruven i stället för att rotera den jämnt. 

Båda dessa maskiner har sina tillämpningar men de är inget jag rekommenderar om du är på jakt efter en ordinär allround-skruvdragare.

Som alternativ till den klassiska skruvdragaren finns det mindre modeller med 10,8 V batteri som ofta är tänkta för lite lättare användning. Dessa smådragare har den stora fördelen att de är mindre och lättare vilket gör att man kommer åt bättre i trånga utrymmen och blir mindre trött i armen vid användning. De är även små nog att bäras med i en ficka i arbetsbyxorna. Nackdelen är att de är utrustade med små batterier med lägre kapacitet. Ofta är maskinerna starka nog men batterierna måste laddas ofta vid tyngre användning.

skruvdragare

Bosch skruvdragare GSR 10,8-2-LI. Foto: Bosch

Även bland skruvdragarna hittar du modeller med mer eller mindre användbart lullull. Exempel är modeller med trådlös laddning av batterierna och modeller med specialchuckar för att skruva nära kanter och i trånga utrymmen.

Val av modell på skruvdragaren

Vilken skruvdragare du ska välja beror främst på tänkt användningsområde och prisklass, men även maskinens ergonomi väger in.

Det är viktigt att skruvdragarens utformning ger en ergonomi som passar din egen hand. Maskinens vikt och balans spelar stor roll för hur länge du orkar använda maskinen. Exempelvis är en framtung skruvdragare jobbig att använda även under kortare perioder. Det är också viktigt att greppet passar handen. Ett för stort grepp passar sällan små händer och vice versa. Alla de mindre 10,8 V skruvdragarna har batteriet placerat i själva handgreppet och detta blir därför ganska stort. Sist men inte minst är placeringen av fartreglaget och omkopplaren för rotationsriktning viktig för hur maskinen passar din hand, testa innan köp.

Då modellutbudet hela tiden förändras väljer jag att inte rekommendera någon specifik tillverkare eller modell. I stället ger jag följande rekommendation för val av skruvdragare.

Bor du i något annat än en nybyggd villa eller planera något som helst jobb i storleksordningen att bygga trädäck eller mer, rekommenderar jag en normalstor skruvdragare. De små 10,8 V skruvdragarna räcker inte till i längden. Välj en maskin med två växlar, med en vikt under 2 kg samt 18V Li-Ionbatterier med en kapacitet på minst 3 Ah. Se till att det medföljer två batterier.

Köp endast en maskin från de stora kända tillverkarna såsom Bosch (blå serie), Makita, Metabo, Panasonic, Milwaukee, Dewalt etc. Undvik lågprisladornas egna skräp samt konsumentmärken som Ryobi, Black & Decker och Bosch (grön serie). En bra maskin kostar i storleksordningen 2-3000 kr och jag vill påstå att en sådan fyller alla skruvdragarbehov de närmsta tio åren.