Kunder drabbas när elbolag skrotar Smarta hem-lösningar

Energy watch-appen från Vattenfall

Energy watch-appen från Vattenfall Foto: Vattenfall

Smarta hem-produkter från Vattenfall kommer i februari 2019 bli obrukbara, då bolaget avvecklar tjänsten som stöder produkterna. Även Eon skrotar sin populära energitjänst 100Koll.

Elbolaget Vattenfall har i fem år erbjudit ett eget utbud av smarta hem-produkter i sin webbutik. Det handlar både om paketlösningar och enstaka prylar, som till exempel energimätare (Energy Watch) och fjärrströmbrytare (Smart Plug). Men nu har paketen och prylarna plockats bort ur sortimentet. Anledningen är att tekniken blivit föråldrad, menar bolaget i en kommentar till smarta hem-sajten 99.

Vattenfall har även meddelat sina kunder att man i februari 2019 avvecklar molntjänsten som smarta hem-produkterna är kopplade till. Det innebär att kunderna inte längre kan använda produkterna och istället får hitta andra lösningar. Vattenfall erbjuder sig dock, med hänvisning till reklamationsrätten, att återbetala kostnaden för alla varor som inte är äldre än tre år. Kunder som varit tidigare ute blir således lottlösa.

Rick Khan, ansvarig för smarta energilösningar på Vattenfall, ger följande kommentar om beslutet.
– Vi följer de lagar och regler som finns. Det tror jag att våra kunder har respekt för. Vi gör inga avdrag för vare sig ålder, förbrukning eller nyttan man har haft. De berättigade kunderna får full ersättning.

Då många kunder upprörts över att produkterna blir oanvändbara och att beslutet dessutom aviserats med kort varsel, lovar Vattenfall att försöka hitta en lösning som ska gälla för alla kunder.

Smart-app från Eon
100Koll från Eon. Foto: Eon

Även elbolaget Eon har nyligen meddelat att man stänger ner 100Koll, en energitjänst som används för att övervaka hemmets energianvändning. Tjänsten, som består av en mätdosa och en app, lanseras redan hösten 2011 och har marknadsförts intensivt under flera år. Eon erbjuder nu alla 100Kolls-kunder ett presentkort på 300 kronor som man kan handla för i elbolagets webbutik. Dessutom får kunderna ett avdrag för 100Kolls-utrustningen, vilket dras från den första elräkningen 2019.