Byggahus.se

Normcentraler

Besvarad 10 mar 2019 av Bengt Loord

 1. Inköpt två normcentraler med strömbrytare, jordfelsbrytare i båda.
  Förutsättningen är tre inkommande ledare samt pen till fösta centralen.

  Nu till min fråga!

  1.
  5 stycken 6mm från huvudcentral till undercentral och bör man då ta bort jordfelsbrytaren i undercentralen?

  2. Dra 3 ledare och pen (10mm) parallellt med huvudcentral och behålla undercentralens jordfelsbrytare.
  (Fördelen är ju då att man kan stänga av undercentral, men behålla strömmen på huvudcentralen.
   
 2. Svar

 3. Detta arbete måste utföras av auktoriserat elinstallationsföretag.
  Rådgör därför med dem så får du en bra och säker elanläggning.
  Generellt bör man aldrig bortkoppla en jordfelsbrytare.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. EL-Mats
  EL-Mats ·
  Vojne vojne...

  Varför säljer man inte kirurgiska skalpeller, eller Ilizarovs ställning samt droppdoserings apparter för flytande antibiotika över disk på apoteket? Eller ännu hellre i ett vanligt varuhus?
  Skulle vi i så fall ha samma likgiltighet till riskerna kring vad som kan hända om vi själva åtgärdar den öppna underbensfrakturen på våra familjemedlemmar?

  Att koppla en huvudcentral ihop med en undercentral kan många tycka är helt okej att göra på egen hand. Hur svårt kan det vara?
  Men att behandla en familjemedlem för en akut åkomma på egen hand tycker vi inte är ok. Faktum är att riskerna för fel som är kopplade till liv och egendom är precis lika stora i prioritet.

  Skillnaden är att vi inte kan få ut penicillin utan en auktoriserad läkares recept. Men köpa en normcentral med lite tillhörande 6mm2 RK i skiftande färger ihop med en JFB i med någon passande märkström som får duga och samtidigt få lite lekmannamässiga råd från expediten i ett varuhus om passande dvärgbrytare, det är helt i sin ordning. Eller?
  Självklart att man ger sig på att försöka koppla in det om man köpt det.

  Om en 16 åring skulle kunna gå in och köpa ett flak 5,6% starköl i ett varuhus och samtidigt få lite lekmannamässiga tips och råd från expediten vilken sort som är godast. Då så skulle det inte vara för att gå hem och bara titta på ölburkarna. Självklart skulle denna 16 åring dricka upp dem själv. Vad annars?

  Vi ifrågasätter sällan reglerna till varför vi behöver en auktoriserad läkare som får avgöra om, och i så fall vilken sorts penicillin vi får hämta ut via specialutbildad personal på apoteket. Allt för att behandla en inflammation.
  På likvärdigt sätt ifrågasätter vi inte åldersgränsen för att köpa alkohol eller att ta körkort.
  Även om nästan alla skulle kunna lära sig att köra bil utan att gå i bilskola. Övning ger färdighet. Men hur säkert skulle det vara?

  Men väldigt ofta ifrågasätter vi indirekt varför vi behöver en auktoriserad elektriker med licens för att byta huvudcentralen från diazed till en normcentral med dvärgbrytare. Lägga ut en fråga på ett forum om man ska tråda undercentralen med FK eller RK, och före eller efter Jordfelsbrytaren i huvudcentralen? Jag vill bara ödmjukt och ärligt ställa frågan till hur ni hanterar riskbedömningen till liv och egendom vid dessa tillfällen?

  Det är inte för inte det tar sju år innan du är fullt utbilda läkare i AT tjänst med rätt att skriva ut penicillin tabletter.
  Inte för inte att det tar tre år, plus ytterligare minst tre år i yrkespraktik innan du kan söka full behörighet som elektriker. (kan kortas 1,5 år med ETG validerings för yrkesprov)
  Den som ifrågasätter det kanske tycker det är lika självklart att själv slå upp i FAS om vilken penicillin man ska ha till sin frus halsfluss. Skillnaden är att det inte går att köpa ut utan behörigt recept från en auktoriserad läkare.

  För att tydliggöra riskerna med El i växelspänning kan nämnas att det räcker med så lite som 10mA växelström igenom kroppen för att det inom kort tid blir akut och förenat med livsfara. Om strömmen inte bryts omedelbart.
  I våra vägguttag har vi 10 000mA (10A).
  Vi har med det en spänning på 230V märkspänning mellan fas och neutral som är växelverkande.
  Vi har i en huvudledning till en elcentral en växelverkande spänning på 400V med 120 grader mellan fas och fas i 50hz.
  I anslutningen till en vanlig villa kan det passera 20A genom kroppen om man så lite som råkar göra ett fel.
  Det är 19 990mA mer en en dödlig ström. Det finns betydligt mer i kunskaper att vara medveten om för att som elektriker kunna göra rätt bedömningar i hur en installation ska göras.
  Ofta kan inget annat svar på frågor ges en att ta kontakt med en elfirma som är registrerad och listad på:
  https://e-tjanster.elsakerhetsverket.se/foretag/kolla-elforetaget

  Hoppas allt gott.
   
  Redigerat 21 mar 18:34
 6. Bo.Siltberg
  Bo.Siltberg ·
  Riskbedömningen gör man utifrån kunskap. Jag kan avslöja för dig El-Mats att elinstallation idag inte är speciellt svårt, långt ifrån läkarkunskaper. Det kommer du också att inse när du lärt dig för det är precis vad andra redan har gjort. Då kommer du också att se hur hög risken är för att få 20 A genom kroppen.
   
 7. M
  MagHam ·
  El Mats: Skräckexempel tappar sin udd om dom är orimliga. För att få 20 A genom kroppen vid 400V måste hud/kroppsresistansen vara runt 20 Ohm.
  Och eftersom redan 10-20 mA kan börja bli farligt behövs inga orealistiska beräkningseempel.
   
  Redigerat 22 mar 14:51
 8. useless
  useless ·
  Sen är det ju faktiskt inte förbjudet att utföra kirurgiska ingrepp på sig själv vad jag vet... Men det är förbjudet att flytta ett vägguttag två dm även om man vet exakt vad man håller på med.
   
 9. mexitegel
  mexitegel ·
  El-mats: Du verkar lärd så jag skulle gärna vilja se din uträkning där du kommer fram till att strömmen som passerar kroppen i ditt exempel blir 20A.
   
 10. U
  Uffe A ·
  Suck!

  Ännu en tråd som riskerar att bli en Never ending story.
  Varför inrte bara hänvisa till någon av de otaliga trådar i samma ämne som finns här på forumet
   
 11. EL-Mats
  EL-Mats ·
  Det är inte i min avsikt att vare sig bevisa eller påvisa någon detalj.
  Min avsikt var att få igång en reflektion.
  Att svara med att hitta en bestämd form för vilken resistans en människokropp har är svårt då det är så många faktorer som avgör. Faktum är att i en servisledning till en villa har du minst 3・20A, men i mätartavlan är den avsäkrad med 20A. Detta oavsett om den fördelas via ett markskåp eller är direkt från transformatorstationen. Ett faktum en del av er reagerat på är hur stor risken är att man får just 20A i sig. Det är upp till er själva att tänka efter kring skulle jag svara.

  Kontexten av helheten i texten jag skrev var eftertanke och reflektion. Att börja se saker utifrån sin rimlighet. Jag utger mig inte för att bära på alla sanningar men blir ofta mörkrädd när jag läser en del inlägg och frågor kring EL i forumet.
  Min upplevelse är att det många gånger till och med saknas grundläggande respekt kring riskerna. Min erfarenhet är att det ofta är de som sedan opponerar sig. Vilket jag nu själv gjorde här.

  Jämförelsen 10-20mA mot 20A var inte menat som ett skräckexempel, utan som en tankeställare till när en del tycker att det är helt ok att bara ge sig in i huvudcentralen och skaka om lite. Har sett flera sådana exempel i verkligheten. Här i forumen har jag läst ett par frågespalter där folk är på väg att själva dra en ny servisledning och frågar om vad det är för kabeltyp.
  1. Servisledningen är nätägarens ansvar. Det kan stå en dyrt att öppna upp ett skåp i gatan och stänga av för att göra servisledningen spänningslös. Det kan endast göras av en elektriker med godkänd utbildning och med (eller under ansvarig person med) A behörighet och i samråd med nätägarens tillstånd. Nätägaren ogillar när det blir avbrott till deras energimätare.
  2 Har man inte rätt kunskaper och redan från början är aningslös i sin attityd så är i alla fall jag förvånad över att inga varningsklockor ringer hos andra. Av ren välmening.

  Andra frågor är om de ska sätta in en JFB i den mätartavlan efter eller före huvudsäkringarna när de byter huvudledning. Pratar vi bygg EL eller en fast installation? Sekundärt vidare hur PEN går över i TN-S.
  Det är till bakrund av dessa frågor jag börjar fundera på hur respekten för kunskapen kring el är ibland. Men visst jag får väll lära mig var redan alla andra kan här i forumet som någon svarade :).
  Att det är väldigt lätt ta en detalj ur sitt sammanhang och snabbt ifrågasätta dess mening. Men nu hoppas jag att min grundtanke gått fram tydligare.
  Här sätter nalle fall jag punkt.
   
 12. Bo.Siltberg
  Bo.Siltberg ·
  El-mats, du är ny här så jag rekommenderar starkt att du hänger här ett tag och läser in vilken kunskapsnivå som finns på forumet. Du har flera direkta felaktigheter i din text ovan. Men låt oss ta det i elforumet. Detta är Bengts expertavdelning och här ska vi inte vara. Jag hoppas att du vill vara med och bidra på forumet.
   
 13. anders07
  anders07 ·
  All respekt för att du vill poängtera att man bör veta vad man gör när man kopplar el!

  Dock är det ju flera felaktigheter i dina påståenden. Dels är 10mA inte direkt farligt (men kan vara), utan först vid ca. 30 mA börjar det bli fara för liv.
  Vid 15-20mA börjar muskler dra ihop sig så det gör det dock värre eftersom längre påverkan gör det farligare...

  Strömmen genom kroppen beror på spänning och resistans. Resistansen beror på många faktorer vägen genom kroppen, är du blöt, svettig, uttorkad etc. Mellan fot och hand vilket är det vanligaste att få ström genom räknar man ca. 1000 ohm och vid 240V blir då strömmen 240mA... Ska du få 20A genom kroppen behöver du klättra i en starkströmsstolpe med 20kV...
   
 14. EL-Mats
  EL-Mats ·
  Bo.Siltberg.
  Ok! Förstår vad du menar. Du får gärna visa vägen in i El forumet.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Ta bort vägguttag

  Kan jag ta bort kåpan på ett vägguttag? Vill ställa en bokhylla framför som behöver vara kloss an väggen. Om jag tar bort kåpan skall jag täcka uttaget med något?
 2. Byta en lyktstolpe på tomten

  Ursäkta en de dumma frågorna. Tycker den lyktstolpe jag har nu är ful och vill köpa en ny. Är bytet något man kan göra själv om man köper en lyktstolpe? eller krävs det en elektriker? Om man kan...
 3. mått på eluttag

  hej jag undrar om det finns mindre eluttag typ höjd 80 bredd 80 alternativt 75x75? har problem i huset att kontakterna sitter för lågt så man måste skarva i listerna och det vill jag helst slippa...

Visa alla frågor