Flera hoverboards har fattat eld vid laddning

Bild på del ur det engelska testet.

Bild på del ur det engelska testet.

Skydda ditt hem genom att säkerställa att din hoverboard är godkänd enligt konstens alla regler.

Under eftermiddagen igår larmades räddningstjänsten till en lägenhet i Helsingborg efter att man noterat kraftig rökutveckling. Idag konstaterade de att brandorsaken var en balansbräda, en så kallad hoverboard, som exploderat och fattat eld under laddning.

Fallet är ett av flera den senaste tiden.

– Vi har väl haft tre, fyra fall bara i nordvästa Skåne de senaste månaderna och jag vet att Myndigheten för säkerhet och beredskap också har fått vetskap om flera andra fall, säger Stefan Malmqvist, Räddningstjänsten, till Sydsvenskan.

Tidigare uppgifter visar på tio fall bara i augusti här i Sverige. Utomlands är det betydligt fler. Den amerikanska versionen av Konsumentverket ska ha återkallat 500 000 balansbrädor i juli i år.

Flera experter varnar nu för att det är mycket svårt att skydda sig mot den här typen av bränder i hemmet. Dåligt konstruerade laddare, litiumbatterier som saknar överhettningsskydd och fuskprodukter som importeras och saknar CE-märkning är några av de delar som de säger i värsta fall kan utgöra en brandrisk. 

Elsäkerhetsverket har, på grund av den ökande problematiken, tagit fram en informationssida om balansbrädor där de skriver att om du upptäcker något av följande tecken så ska du ta kontakt med inköpsstället och fråga dem om det. Du kan också välja att reklamera skotern.

  • Inget CE-märke. CE-märket visar att tillverkaren sett till att produkten uppfyller alla säkerhetskrav.
  • Ingen märkning eller bristfällig sådan, exempelvis ingen tillverkare eller typbeteckning. Spårbarheten är viktig ifall något händer med skotern. Om tillverkaren har missat märkningen är sannolikheten hög att det också finns brister i elsäkerheten.
  • Ingen svensk bruksanvisning till din skoter som köpts i Sverige.
  • Språkliga fel i bruksanvisning.

De har också en lista med testade produkter, i England, som visat sig vara farliga. 

Elsäkerhetsverket