El & Teknik

Elbolagen rustar inför kvällens storm

Översvämningar och elavbrott är att vänta på flera håll i landet, men elbolagen uppger sig vara beredda.

Ikväll drar stormen Simone in över Halland och fortsätter sedan under natten mot Finland. Stora delar av Sverige kommer att påverkas, men värst blir det troligen i Halland där det förväntas blåsa omkring 33 meter per sekund. 

Både elavbrott och översvämningar är att vänta på flera håll i landet. Men elbolagen uppger till Dn.se att de är förberedda på det värsta.

- Vi är verkligen på tårna och har förberett så mycket vi kan. Hundratals man kommer att jobba med stormen, säger EON:s presschef Mattias Hennius till Dagens Nyheter.

Även Vattenfall och Fortum uppger att de förbereder inför stormen. Bägge företagen har gått upp i så kallad storstörningsorganisation vilket innebär att samtliga montörer i västra Sverige sitter redo att rycka ut.

Mattias Hennius är dock säker på att vi ändå kommer att få se en rad sviter i landet, bland annat i form av träd som faller över ledningar och hushåll som förlorar strömmen.

Glöm inte plocka undan pinaler i trädgården som ni är rädda om. Och ni som har källare kan läsa de här artiklarna för aktuell information gällande skydd och säkerhet vid översvämningar: 

Förebygg översvämning i källaren

Guide: Så gör du om källaren svämmar över