Autodraw - Snabbtest av Googles nya ritverktyg

Om du ritar ett hus så föreslår Googles verktyg bilder formmässigt om det du har ritat.

Om du ritar ett hus så föreslår Googles verktyg bilder formmässigt om det du har ritat. Foto: Per Eskilsson

Googles nya AI-verktyg Autodraw funkar sådär.

Autodraw är namnet på Googles nya "AI" experiment. Autodraw lanserades så sent som nu i tisdags, den 11 april 2017, lagom till påsk.

Autodraw sägs vara ett ny slags ritverktyg. Verktyget kombinerar ihop "machine learning" med bilder (clip art-bilder) för hjälpa alla att visualisera precis vad som helst snabbt. Man behöver inte ladda ner något program, man använder auto draw direkt i webbläsaren. Verktyget är gratis. En stor fördel är att ritprogrammet inte bara funkar i datorn utan lika bra i mobilen eller surfplattan. Resultatet kan man sedan spara ner i det populära bildformatet PNG.

Det är ett gäng utvalda grafiker som har skapat clip art-bilderna. Men om du själv är flink på att skapa bilder så kan du anmäla ditt intresse och hjälpa till med att bidra så att bildbiblioteket blir större.

Autodraw kommer göra ritandets konst tillgängligt och rolig för alla.

Google

Autodraw föreslår bilder allt eftersom du klottrar på. För tillfället kan den föreslå hundratals ritningar men tanken är att det ska bli många fler i framtiden. Google säger att de hoppas att Autodraw kommer göra ritandets konst lättillgängligt och rolig för alla. Vi får väl se hur det blir med det.

Vi har snabbtestat verktyget. Kollat vad som händer om man ritar ett hus till exempel. Förslagen som kommer upp känns sådär. Ofta upplevs de som väldigt amerikanska. Tänker främst på bungalowhuset på vattnet och fönsterluckorna bredvid fönstrena.

Sedan känns verktyget inte riktigt färdigt. Bildförslagen är lite för stora och förslagen liknar oftast inte det man har ritat. Men helt klart så är artificiell intelligens en grej som kommer mer och mer inom många områden.

En hel del kritik har också redan kommit upp till verktyget. Vill man vara elak skulle man kunna säga att detta är bara ytterligare ett sätt för google att ta reda på mer information om oss. Google använder ju t ex artificiell intelligens när de föreslår vilka annonser de ska presentera för oss. 
På hackernews https://news.ycombinator.com/item?id=14090419 går det att läsa en del intressanta inlägg om autodraw.

Autodraw använder samma teknik som har använts i ett annat verktyg som heter Quickdraw https://quickdraw.withgoogle.com/.

Personerna som har byggt autodraw heter Dan Motzenbecker https://oxism.com/ och Kyle Phillips http://haptic-data.com/ tillsammans med kompisar på Google Creative Lab http://adage.com/article/creativity-news/google-creative-lab/146084/.

Här kan du testa Autodraw i mobilen eller på datorn:
https://www.autodraw.com/

Är verktyget användbart eller bara skräp? Säg vad du tycker i kommentarerna nedan.