Färg, kulör & tapet, Tester

Test fyra appar för att provmåla huset

Provmåla huset i en app innan du går och köper färg.

Provmåla huset i en app innan du går och köper färg. Foto: Gustaf Eskilsson

Vi valde ut fyra gratis verktyg för att provmåla huset med olika kulörer, för att se vilket av dem som är bäst och enklast att använda.

När det är dags att måla om huset kan det vara svårt att välja rätt kulör, risken finns att färgen ser helt annorlunda ut när den kommer upp på en hel vägg, jämfört med hur den såg ut på färgprovet i butiken.

Den som har tillgång till ett professionellt ritprogram som t ex Photoshop kan själv provmåla sitt hus i olika kulörer innan man skrider till verket och köper in färg och målar. 

Utgångsbild huset som ska målas
Huset vi testar att måla om är idagmålat med NCS S 1002-Y. Foto: Gustaf Eskilsson

Men det finns enklare gratis program som är gratis och som alla kan använda, oavsett förkunskaper. Vi scannade marknaden på gratis ritprogram för den som ska byta färg på huset och jämförde dem.

1. Beckers Studio - bästa verktyget för desktop

Beckers studio
Beckers Studio var enklast att använda på desktop. Här provade vi att måla fasaden i en beige kulör.

Beckers Studio är ett verktyg på nätet för att välja färg till fasaden, som funkar på Mac, PC och iPad. 

Så här gör du

Du går in på https://beckersstudio.beckers.se/sv/. Sedan importerar du antingen din egen bild som du tagit på din fasad, eller så använder du en av Beckers egna bilder. Därefter väljer du en kulör som du vill testa och klickar på fasaden. Det är väldigt enkelt att använda deras verktyg och hemsidan visar de steg du behöver ta för att testa olika kulörer

För- och nackdelar

Beckers Studio är ett bra verktyg för att färglägga fasaden med precision. Däremot blir färgen inte så realistisk på bilden. Du kan endast använda Beckers egna kulörer.

+ Du kan välja mellan stenhus och trähus
+ Enkelt att färglägga precist

- Färgläggningen känns orealistisk

Vi noterar att Alcro har exakt samma verktyg på sin hemsida. Det är för att Alcro och Beckers gick samman 1986 och bildade AB  Alcro-Beckers.

2. Nordsjö Visualizer - bästa verktyget för mobilen

Nordic Visualizer
Nordic Visualizer missar att färglägga hörnkedjorna. Foto: Gustaf Eskilsson

Nordsjö Visualizer är en app för iOS och Android som ger en tydlig bild av hur färgen ser ut i verkligheten. Men det är svårare att färglägga mindre ytor i appen än vad det var på desktop i Beckers Studio. Kulörerna som finns i själva appen är endast Nordsjös egna kulörer. 

Så här gör du

Du börjar med att ladda ner appen i App Store eller Google Play på din mobil. Sedan hittar du en kulör du vill testa. När du har valt kulör kan du välja mellan att importera en egen bild eller ta en bild direkt i appen. Klicka på de ytor du vill färglägga. Du kan sedan spara bilden för att jämföra olika kulörer.

För- och nackdelar

+ Realistisk bild

- Svårt att färglägga precist

Nordsjö ägs av AkzoNobel, liksom färgtillverkarna Sadolin, Dulux och Marshall. Därför finns denna app brandad under flera varumärken.

3. NCS+ för färginspiration

NCS+
Få en överblick av olika kulörer med NCS+.

Appen NCS+ hjälper dig hitta rätt NCS-kulör. Den är som en stor katalog med olika kulörer grupperade i olika tema och kollektioner, t ex “Nordic Midtones” eller “Nature” eller “Great Greys”.

Så här gör du

Öppna appen och surfa runt bland alla möjliga färger och hitta lämpliga komplementfärger till dina favoriter. 

Du kan inte applicera kulröerna i någon typ av bild eller miljö, men appen kan ändå vara bra för inspiration. Den hjälper dig att hitta bra alternativa kulörer som kontrasterar och kan skapa dynamik. 

4. Wonderwall AR by Boråstapeter - en cool app

Wonderwall
Scanna rummet, mät väggen och tapetsera. Foto: Gustaf Eskilsson

Boråstapeter har en augmented reality app som gör att du kan skanna ditt rum och märka ut var du vill sätta din tapet. Därefter kan du välja en tapet ur Boråstapeters sortiment och placera den på väggen. Appen finns både för IOS och Android.

Så här gör du

Välj en tapet ur deras sortiment. Rikta mobilen mot väggen och scanna av rummet. Mät sedan ut ytorna du vill tapetsera med hjälp av en fuktion i appen. Voilá! Nu är det bara att tapetsera.

I appen ser du också bredd och höjd på tapeten samt vad det skulle kosta att tapetsera med just den tapeten.

Läs mer

Vit färg på huset
Kulörer till grunden
Färg på husets plåtdetaljer