Ekonomi

"Trippelsmäll hotar bostadsrättsägare"

Bostadsrättsägare i skuldsatta föreningar drabbas hårdast. Skulder i en förening kan exempelvis bero på ett nyligen genomfört stambyte eller annat större underhåll.

Bostadsrättsägare i skuldsatta föreningar drabbas hårdast. Skulder i en förening kan exempelvis bero på ett nyligen genomfört stambyte eller annat större underhåll. Bild: nikasp

När räntan stiger riskerar kostnadsökningarna komma från flera håll.

Boendekostnaderna kommer definitivt att stiga framöver, frågan är bara till vilken nivå och när. Bankerna tror på en 3-procentig ränta inom några år, och igår varnade Dagens Industri för att kostnadsökningarna då kommer att slå från flera håll och därför bli större än vad många kanske väntar sig.

För bostadsrättsägare handlar det om det som tidningen kallar för en trippelsmäll - kostnadsökningen kommer sannolikt både på lånet, avgiften och i form av sänkt ränteavdrag.

De gör ett räkneexempel med en 3-procentig ränta i en högt men inte ovanligt högt skuldsatt bostadsrättsförening samt ett halverat ränteavdrag:

För bostadsrätt 75 kvm, bolån 4 Mkr, föreningslån 20tkr/kvm.
*Höjd boränekostn, efter ränteavdrag: 3.500 kr
*Höjd avgift (höjd räntkostnad föreningslån): 1.875 kr
*Halverat ränteavdrag (vid 3% ränta): 1.350 kr
SUMMA: 6.725 kr/mån
Källa: SBAB, allabrf.se

- Det är inte säkert att räntekostnader slår igenom direkt på avgiftsnivån. Det kan finnas buffertar att ta av. Men oftast gör det inte det, om man inte kan få in nya pengar genom att exempelvis sälja av en vind, säger Hampus Dahlstedt, vd för allabrf.se.

För husägare blir det istället en smäll från två håll i och med att det inte finns någon bostadsrättsförening att ta med i räkneexemplet. Men det handlar ändå om en ganska stor summa som det är viktigt att ha marginal för i ekonomin.