Ekonomi

Trend håller i sig: Bostäder säljs före visningen

Bostadspriserna fortsätter uppåt och många säljs redan innan de visats.

Det är fortsatt få bostäder på bomarknaden vilket får till följd att försäljningarna går snabbare och att många säljs redan innan de haft visning. Och det låga utbudet visar inga tecken på att vända.

Prisuppgången för huspriserna senaste tre månaderna är, enligt rapporten från Mäklarstatistik, tvåprocentig. Sett till årsbasis har de dock stigit totalt åtta procent.

Västernorrland, Dalarna, Kalmar, Jämtland och Skåne är de län som redovisar en prisnedgång senaste tre månaderna. Störst nedgång hittar vi i Västernorrland och Kalmar med sina minus tre procent. Störst uppgång senaste tre månaderna har Gotland haft, där redovisas plus åtta procent. 

- Nu får vi se vad amorteringskraven får för effekt. Våra mäklare får många frågor kring detta och nu initialt kan det kanska skapa en viss oro. Vissa kanske till och med känner sig stressade att byta bostad innan de nya reglerna införs. På lite längre sikt tror jag dock inte att detta kommer påverka marknaden och priserna nämnvärt, säger Lars-Erik Nykvist som är vd på Fastighetsbyrån.