Juridik

Tar husföretaget till ARN

Visionsbild för husen i området.

Visionsbild för husen i området. Bild: Besqab.

Husköpet blev inte som tänkt och diskussionerna med husföretaget har stagnerat.

Carporten i Upplands Väsby skulle vara av målat trä, men taket på insidan består istället av obehandlade mineritskivor. Efter att dessutom ha fått fel värmepump i själva huset fick husköparen nog och tar nu ärendet till Allmänna Reklamationsnämnden.

– Det står i entreprenadavtalet att carporttakets undersida ska vara utförd av trä med en angiven kulör. I stället har vi fått obehandlat skivmaterial. Alla som ser huset reagerar på samma sätt, är det här verkligen färdigt frågar de, säger husköparen Boris Juric, som är den som anmält Besqab.

Husföretaget säger att det bara är utsidan av takets undersida, således takfoten, som avtalet syftar på och att det var krav från kommunen på att ha obrännbart material. Men Boris Juric arbetar själv inom byggbranschen och säger att det inte finns något sådant krav. Han anser vidare att husföretaget varit dåliga på att lyssna på hans kritik och att de dessutom försökt motverka möjligheten för honom att ta dit en egen besiktningsman. 

– Det här svärtar ner hela branschen, säger han.

Besqab känner inte igen sig i beskrivningen. De tycker att de varit tillmötesgående och välkomnar ett beslut från Allmänna Reklamationsnämnden.

– Om det blir aktuellt med någon förändring av huset så kommer alla kunder i området att få samma erbjudande, säger Sofia Ljungdahl, stabs- och affärschef på Besqab, till Byggindustrin.