Sparekonom: Låg rörlighet på bomarknaden är en myt

Arturo Arques.

Arturo Arques. Foto: Pressbild.

Experten Arturo Arques håller inte med om att svenskarna flyttar sällan.

I samband med amorteringskrav och huspriser diskuteras ofta även rörligheten på bostadsmarknaden. Många experter talar om inlåsningseffekter - att barnfamiljer får svårare att flytta till större bostad och pensionärer svårt att lämna huset för en mindre lägenhet. Men Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, anser att den låga rörligheten är en myt.

– Det sägs att folk inte flyttar i Sverige. Men om man tittar på Eurostats statistik för EU och på OECD:s statistik så hamnar Sverige i absoluta toppen, på plats tre eller fem beroende på vilka länder som jämförs. Det finns cirka en miljon bostadsrätter i landet. I genomsnitt har en tiondel av dem omsatts varje år mellan år 2000 och 2016. Innebär det att vi flyttar sällan? Jag tycker inte det, säger han.

Omsättningstakten för hus är dock lägre, 2,8 procent. Där ser också Arturo Arques en inlåsningseffekt, men främst för äldre. 

Enligt honom beror den på skillnaden i prisökningstakt mellan hus och lägenheter. Att husen stigit långsammare i värde.

– Det är många pensionärer som klagar över att de inte får mycket till bostadsrättslägenhet för pengarna från villaförsäljningen. Då bor de hellre kvar.

Källa: E55