Ekonomi

Säljarna har fördel på dagens bostadmarknad

Mäklarnas analys: Ett ovanligt lågt utbud och ett högt tryck på marknaden.

Det kommer knappast som en chock efter rubrikerna i media de senaste månaderna, men utbudet på marknaden är lägre än normalt för den här årstiden och Fastighetsbyrån konstaterar därför idag att det är säljarens marknad.

428 mäklare har fått säga sitt. Skillnaden mellan de som anser att det är köparens marknad och de som ser det som säljarens marknad har ökat från 6,8 till 7,4, på en skala som rör sig mellan 0-10 där 10 utgör säljaren. Den utpräglade fördelen för säljaren utmärker sig, bortsett från Malmö, över hela landet.

- Den starka efterfrågan som vi haft hela året består, mycket på grund av fortsatt bostadsbrist och låga räntor. I våras kom det ut rekordmycket bostäder på marknaden och försäljningarna gick mycket snabbt. Hittills i augusti har det kommit ut färre bostäder än normalt på marknaden. Det ökar naturligtvis fördelen ytterligare för säljarna. Nu får vi följa hur utbudet utvecklas, det är fortfarande tidigt på säsongen, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Mäklarna uppger också att många bostäder säljs redan innan visningen ägt rum, i storstäderna utgör dessa försäljningar hela 23 procent. Samma siffra för övriga landet är 16 procent.