Juridik

Sålde hus han lurat till sig

Huset ifråga ligger i Järfälla.

Huset ifråga ligger i Järfälla.

En polisman i Stockholm gick plus två miljoner kronor på husaffär som egentligen aldrig genomfördes.

En polisman åtalades för anstiftan av osant intyg efter att han bett två anhöriga bevittna en underskrift av en lagfart utan att de egentligen sett den. Mannen har nu dömts för brottet, men trots att affären var en bluff där husets ägare inte var medveten om att polismannen skrev över huset på sig själv för långt under marknadsvärdet, så har mannen och hans två anhöriga ändå lyckats sälja det två veckor före domen föll. 

Aftonbladet var de som avslöjade historien förra sommaren. En äldre man ska ha blivit erbjuden hjälp av en bekant att sälja sitt hus när han flyttade till äldreboende. Men istället för att anlita en mäklare och sälja huset skrev mannen över det på sig själv för 2 miljoner kronor, ett pris lång under marknadsvärdet. Husets verkliga ägare fick heller aldrig några pengar.

När historien uppdagade sig gick husets ägare till domstol och visade att det inte var hans egen underskrift på lagfarten, och ifrågasatte hur den kunde gått igenom. Tingsrätten avslog mannens krav då de ansåg att Lantmäteriet inte haft någon anledning att misstro dokumentet. Men när mannen istället stämde sin bekanta för anstiftan av osant intyg gick domens hans väg.

Enligt domen ska polismannen betala 31 500 kronor. Men innan domen föll hann han och hans anhöriga sälja huset för 4,1 miljoner kronor.

Husets riktiga ägare är numera avliden.

Källa: Aftonbladet