Ekonomi

Så påverkas vi av sänkt ränteavdrag

"Fasas ränteavdraget ut skulle det inte bara påverka höginkomsttagare, det skulle även slå hårt mot fattiga".

Att höginkomsttagare med stora lån i storstäderna påverkas hårt av ett slopat ränteavdrag har länge varit känt. Men Sveriges Radio Ekot har tillsammans med Statistiska Centralbyrån genomfört en omfattande granskning som visar att även långinkomsttagare påverkas, vissa så pass negativt att de inte kommer att ha råd att bo kvar.

65 000 uppges befinna sig i riskgruppen. Framför allt handlar det om personer som lever under riskgränsen för fattigdom. Vanligen är det ensamstående föräldrar med höga lån och därmed högt ränteavdrag. Hans Heggemann på SCB tycker att det är slående att de har så höga avdrag.

– Tänker man på det så kan man tycka att det är förvånande att så många som har så låga disponibla inkomster ändå har ganska höga lån för att komma upp i de där nivåerna, säger han.

Ränteavdraget har varit en het potatis de senaste månaderna. Både många myndigheter och organisationer trycker på om att det ska fasas ut, och hoppas på att effekten av detta blir att bostadspriserna slutar att rusa i höjden.

Här kan du räkna ut hur ett slopat ränteavdrag skulle påverka dig: Avdragsräknaren