Ekonomi

Rak kurva uppåt för huspriserna

Nästan 10 procent högre huspriser nu än under samma period förra året.

Huspriserna har stigit nio procent under första kvartalet jämfört med samma period förra året, och jämför vi med kvartalet före ligger de nu två procent högre vilket innebär att de fortsätter att klättra stabilt på samma sätt som de gjort under många månader. Statistiska Centralbyråns statistik visar att du idag får betala i genomsnitt 2,6 miljoner kronor för ett småhus i Sverige. 

SBAB märker av samma trend som Statistiska Centralbyrån och meddelar att det är sådant tryck på marknaden att många bostäder till och med säljs före visning. Deras statistik visar att var åttonde hus och var femte bostadsrätt, i storstäderna, säljs innan de ens visats upp.

- Att så många bostadsrätter säljs innan ordinarie visning är ett tydligt tecken på hur heta bostadsmarknaderna i storstäderna är. Trycket är helt enkelt så starkt att vare sig köpare eller säljare riktigt hinner anpassa sig till nya prisnivåer, säger Tor Borg som är chefekonom hos SBAB.

I SCB:s statistik sticker Dalarna ut som det län där huspriserna stiger mest - rapporten visar på en åttaprocentig ökning i länet. Västerbotten kommer på andraplats med sex procent upp i statistiken. 

När det kommer till motsatt förhållande, fallande priser, är det endast 3 av 21 län som hamnar på den listan. Gotland har mellan fjärde kvartalet förra året och första kvartalet i år tappat hela 8 procent på huspriserna. Övriga två deltagare på listan är Västernorrland med -2 procent och Uppsala med -1 procent.

I storstäderna ökade priserna med två respektive fyra procent, och Malmö är, lite oväntat sett till tidigare månaders utveckling, den stad som sticker iväg mest. Stockholm och Göteborg hamnar på delad andraplats.