Juridik

Nej till hiss utanpå huset

Nuförtiden finns det hissar anpassade för vanliga hus.

Nuförtiden finns det hissar anpassade för vanliga hus.

Han har svårt att ta sig ut ur huset utan hiss men byggnadsarean är redan för stor.

Hasse Andersson i Helsingborg har svårt att ta sig ut ur huset och en hiss skulle lösa problemen, något som hemvården intygar. Men hissen måste byggas utanpå huset eftersom det skulle krävas tre hissar på insidan för att få samma funktion, detta skulle i sin tur förstöra huset. 

Men den här typen av behov går inte före reglerna. Huset är redan ett par kvadratmeter större än vad det får vara, och hissen skulle hamna så att det bara är tre meter till närmaste granne. Utifrån den problematiken, och av kulturmiljöskäl, väljer kommunen att neka bygglov.

Ärendet har redan överklagats till länsstyrelsen en gång. Den gången var argumentet till nekat godkänt bygglov att hissen var för hög, något som länsstyrelsen inte höll med om. De skickade tillbaka bygglovet till kommunen för nytt överseende. Men kommunen säger alltså nej igen.

– Det finns många sätt att bygga en hiss på, han får lösa det på annat sätt. Vi har sagt nej till en utvändig hiss, men någon annan typ kan prövas, säger byggnadsnämndens ordförande Gustaf Wingårdh till Hd.se.