Många väljer att amortera på bolånet

Många väljer att amortera på bolånet

Foto: Marlén Eskilsson.

Trots att bostadspriserna haft medvind ett par år är det många som amorterar.

83 procent amorterar på sitt bolån, enligt en ny undersökning som analysföretaget Novus gjort för Svea Ekonomis räkning. Framför allt är siffran hög utanför storstadsområdena. Bland de som inte bor i ett storstadsområde amorterar 88 procent. Medan samma siffra i exempelvis Stockholm är 75 procent.

– Det har varit en kraftig prisutveckling på bostäder, framför allt i större städer, vilket kan förklara varför fler stockholmare än andra avstår från att amortera, säger Helena Klein affärsområdeschef för Privatlån och Spar hos Svea Ekonomi.

Ser man till åldersgrupp är det fler unga som amorterar på sina bolån än de högre upp i åldrarna. Exempelvis avstår 30 procent amortering bland de som är över 65 år. Det framgår dock inte varför. Delvis skulle det kunna bero på att de inte berörs av amorteringskravet.

– Att yngre människor amorterar mest av alla beror troligen på att den gruppen har flest personer med nya lån. De har därför i större utsträckning än andra drabbats av bankernas hårdare krav på amortering, säger Helena Klein.