Ekonomi

Mäklarna: Huspriserna ökar

Topplista husprisökningar senaste tremånadersperioden. Siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Topplista husprisökningar senaste tremånadersperioden. Siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Huspriserna stiger med en procent senaste tremånadersperioden, men betydligt mer sett till helåret.

Den genomsnittliga prisökningen på hus senaste tremånadersperioden är 1 procent enligt färska siffror från Mäklarstatistik. Mest ökar huspriserna i Södermanland, Östergötland och Uppsala som redovisar 5 respektive 4 procent. Samtidigt minskar priserna i Jönköping, Dalarna, Jämtland, Kronoberg, Västerbotten och Kalmar med mellan 1-5 procent.

På helårsbasis ser det dock annorlunda ut. Jämför vi nuvarande period med samma period föregående år så har huspriserna i genomsnitt ökat med 10 procent. Även storstäderna visar då på kraftiga uppgångar.

- Årstakten i storstadsområdena ligger nu på +8 procent till +10 procent. Det genomsnittliga priset för en villa i Sverige var under september 3 000 000 kronor. I våra storstadsområden runt Stockholm, Göteborg och Malmö låg priserna på 5 540 000, 4 380 000 respektive 3 520 000 kr, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Den här utvecklingen förväntas dessutom fortsätta.

- Antalet villor som kom ut på marknaden i september är det lägsta som vi uppmätt sedan vi började föra statistik 2008. Jämfört med samma period förra året är antalet villor som lades ut till försäljning 4 procent lägre och jämfört med för fem år sedan är minskningen hela 35 procent. Omfattande inlåsningseffekter och rekordlåga räntor talar för fortsatta prisuppgångar, säger Staffan Tell, pressansvarig Hemnet.