Ekonomi

Mäklare retuscherade bort kraftledning

Å ena sidan utan kraftledning, å andra sidan med.

Å ena sidan utan kraftledning, å andra sidan med. Foto: Skandiamäklarna.

Igår försvarade mäklaren husannonsbilden där en kraftledning retuscherats bort, men idag backar mäklarfirman.

Igår uppdagade DN att Skandiamäklarna retuscherat bort en kraftledning från en husannons. Ledningen går längs med tomtgränsen, men på bilden i annonsen syns bara en klarblå himmel bakom huset. 

När DN konfronterade den ansvariga mäklaren försvarade hon publiceringen.

– Köper man ett hus så kommer man och tittar och då står de där. Det här är inget du behöver fundera på, sade mäklaren Jeanette Redelberger.

Vidare framgår att kraftledningen framöver ska grävas ned och att fotografiet utan kraftledning är tänkt att ge en bild av det. Samt att det på en undersajt och i besiktningsprotokollet finns ytterligare bilder och där är den inte bortretuscherad.

Mäklarsamfundet var dock inte positiva till det som skett. Vd Ingrid Eiken menar på att det är ett väsentligt föremål som retuscherats bort och att sådana grepp kan skada förtroendet för mäklarbranschen.

Idag backar också mäklarfirman. En informationstext har lagts in som förtydligar att det handlar om en retuscherad bild, och Skandiamäklarnas kontorschef Money Hayashida säger så här:

– I just detta fall har mäklaren förutom bilden av fastigheten med kraftledning på tomten även velat visa hur det kommer se ut när kraftledningen är nedgrävd. Vi har nu förtydligat ordentligt så ingen ska missförstå. Något av det viktigaste i vårt jobb är att ge en korrekt bild och beskrivning av de bostäder vi förmedlar.

Dagens Nyheter har lagt upp en bild där du kan dra muspekaren fram och tillbaka för att se originalet respektive den retuscherade bilden.