Ekonomi

Lockpriserna är tillbaka

Experter menar på att accepterat pris inte längre fungerar och att det krävs en ny branschöverenskommelse.

Gapet mellan utannonserat pris och slutpris har växt under lång tid och det har kommit flera varningssignaler på att lockpriserna är tillbaka på bostadsmarknaden. Nu konstaterar Mäklarsamfundet att klagomålen växer från bostadsköparna och att något måste göras.

- Omkring en tredjedel av samtalen under januari handlade om kritik mot prissättning och ilska mot lockpriser, det är en stor förändring mot i höstas då nästan inga konsumenter hörde av sig om detta, konstaterar Mäklarsamfundet i en rapport.

Tidigare har argumenten för att gapet växer varit att det höga trycket på bostadsmarknaden gjort det svårt för mäklarna att prissätta bostäderna. Men nu är gapet så pass stort att accepterat pris inte längre är en fungerande märkning. 

Eddy Löjdkvist, mannen som ligger bakom accepterat pris-metoden, anser nu att det behöver till en ny branschöverenskommelse för att de ska få bukt med problemen. I en artikel i Dagens Industri säger han att ett normalt spann ligger på plus minus 5 procent. Statistik från Mäklarsamfundet visar att gapet är betydligt större på flera håll i landet. I Stockholm och Göteborg är det exempelvis 12 och 9 procent för hus. På flera orter utanför storstäderna är det ännu större, där hittar man spann på mellan 15-20 procent.

- Konsumenterna förväntar sig att det utannonserade priset återspeglar en rimlig prissättning på bostaden. Det handlar om konsumenternas förtroende för mäklarens expertroll. Om konsumenter upplever att mäklare använder sig av lockpriser så är det riktigt dåligt för alla, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.