Juridik, Ekonomi

Köpte hus som visade sig ha hyresgäst

Familjens husköp blev inte som väntat, det visade sig finnas en hyresgäst som vägrar flytta ut.

Ett hus i Sundsvall som såldes på exekutiv auktion.

Ett hus i Sundsvall som såldes på exekutiv auktion. Bild: Kronofogden.

Att köpa hus på exekutiv auktion kan vara riskfyllt, men eftersom det går att göra riktiga fynd är det många som ändå vågar sig på en chansning. En familj hade dessa risker i åtanke, men fick ändå en kalldusch - det visade sig finnas en hyresgäst i huset och denna hade bytt lås och vägrade flytta.

Familjen köpte huset för 160 000 kronor, ett bra pris sett till området. De hade då räknat med att det kunde komma oväntade överraskningar i form av renoveringsbehov och liknande, men inte att de inte över huvud taget skulle få tillgång till huset. Hyresgästen har nämligen rättigheter som gör att det inte bara går att kasta ut personen.

— När vi säljer fastigheter kan det ske under olika förutsättningar. I det här fallet fanns det en hyresgäst, som då har ett visst skydd. Jag är inte helt säker på att köparen förstått vad som gäller, säger Andreas Wiktorsson, teamchef på Kronofogden, till Värnamo Nyheter.

Hyresgästen har vad som kallas för besittningsrätt - med andra ord nyttjanderätt på obestämd tid.

Familjen hade hoppats på att kunna börja renovera direkt och flytta in i sommar. Nu har situationen löst sig så att de har möjlighet att flytta in, men hyresgästen är fortfarande kvar vilket gör det svårt för dem eftersom de är fyra stycken i familjen varav två små barn. Exakt hur situationen ska lösas är i dagsläget oklart.