Juridik

Kommunen vägrade familj bygglov om de inte gav bort bit av sin tomt

Vellinge kommun meddelade två tomtägare att bygglovsansökan inte skulle godkännas om de inte fick 35 kvadratmeter av tomten. Nu vill paret gå till domstol.

En familj i Falsterbo sökte bygglov på sin tomt, och fick till svar av kommunen att bygglovet inte skulle beviljas om de inte gav kommunen 35 kvadratmeter av sin tomt. Nu, ett par år senare, undersöker de möjligheterna att dra Vellinge kommun inför domstol.

Händelsen utspelade sig 2007 i samband med en bygglovsansökan. Paret stretade först emot, men enligt kommunen behövdes markbiten av trafiksäkerhetsskäl och till slut gav de därför vika och skrev över marken på kommunen samt betalade Lantmäteriet 15 000 kronor. Därefter fick de bygglovet godkänt.

Ett år senare visade det sig att kommunen gett bort deras markbit till vägföreningen, som i sin tur inte haft råd att asfaltera eller lägga plattor på den. Sedan dess har paret själva fått sköta om den bit mark som de från början tvingades ge bort.

Nu söker de med ljus och lykta efter andra som råkat ut för samma sak.

Enligt Sydsvenskan ska det finnas ett 30-tal liknande fall bara från de senaste 5 åren, men detta ska ha pågått längre än så.

– Om det är så att det finns fler som har drabbats och som vill vara med på en stämning så är vi väldigt intresserade. Det är ju säkert fler än vi som har förlorat ganska mycket pengar på den här historien, säger tomtägaren Susanne Palvin till Sydsvenskan.

Marken uppges ha varit värd 70 000 kronor när de gav bort den 2007. Nu vill de antingen ha betalt för den eller få tillbaka den - de vill även ha tillbaka de 15 000 kronor som de tvingades betala till Lantmäteriet.