Just nu fördel för husköpare

Just nu fördel för husköpare

Foto: Marlén Eskilsson.

Köparna är vinnarna på dagens bostadsmarknad.

När mäklarna får svara på vem som har fördel på bostadsmarknaden just nu är det köparna som majoriteten röstar på - detta för andra undersökningen i rad. Tidigare har värdet rört sig mot säljarna eftersom det varit så få objekt i utbudet och många köpare som slagits om dem. Men i samband med att priserna gick ner något när byggandet sköt i höjden så blev också köparna lite mer avvaktande.

- Det är fortsatt ganska svajigt på bostadsmarknaden. Nu den senaste tiden kan valresultatet och börsoron ha smittat av sig på efterfrågan. Känslan generellt är att det finns en fortsatt osäkerhet kring vart marknaden och priserna är på väg och att många bostadskonsumenter är avvaktande. Det tydliga undantaget är Stockholm där vi ser en ökad efterfrågan och minskad fördel för köparna, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

Stockholm går således mot strömmen. Det är fortfarande köparna som har fördel, men deras försprång minskar. Johan Engström tror att detta kan smitta av sig på resten av landet framöver.

- Vi kan se ett tydligt trendbrott i Stockholm, framförallt när det gäller bostadsrätter. Vi ser fler folk på visningarna, fler budgivningar och förhandsköp och kortare försäljningstider. Ofta startar trender i Stockholms innerstad för att sedan sprida sig till andra delar av landet.