Svalare bostadsmarknad för säljarna

Fortsatt säljarnas marknad men dominansen avtar.

Bostadsmarknaden har svalnat av lite efter en längre tid av extremt högt tryck. Mäklarna uppger att de märker av detta. Den kraftiga dominansen för säljarna har minskat något och är nu på årets lägsta nivå.

Snittet är just nu 6,87, där skalan sträcker sig mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Jämfört med samma period förra året är det fortfarande högt - i fjol var det 6,41. Men jämfört med juni har det droppat av fort från snittet som då var 7,54. 

- Vi har fortfarande en hög efterfrågan och tydlig fördel för säljarna på marknaden. Men bostadsmarknaden verkar följa vädret och har blivit ett snäpp svalare jämfört med högtrycket innan sommaren. Många av våra mäklare upplever en större avvaktan från spekulanterna och många ställer frågor om vart marknaden och priserna är på väg, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Med tanke på hur stark marknaden har varit är det inte konstigt att fler drar öronen åt sig och är lite mer avvaktande för att se hur saker och ting utvecklar sig framöver.