Ekonomi

Intresset för renovering fortsatt starkt

Viktigast när vi köper byggmaterial är att det håller bra kvalitet.

Viktigast när vi köper byggmaterial är att det håller bra kvalitet.

Det minskade ROT-avdraget har inte påverkat vår vilja att renovera.

Andelen som nyttjar ROT-avdrag må ha minskat under första halvåret i år, men en ny undersökning som analysföretaget Yougov tagit fram visar att intresset för renovering ändå kvarstår. Sex av tio tillfrågade upplever inte att sänkningen av ROT-avdraget påverkat deras benägenhet att vilja renovera eller bygga nytt. 

Även försäljningen av byggmaterial går bra.

– Det är en positiv överraskning att försäljningen faktiskt fortsätter att öka inom branschen, trots förändringen med ROT-avdraget. Tiden får utvisa om detta håller i sig på längre sikt, säger Ulf Gustavsson, vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

Att intresset för ROT-avdraget minskade i början av året kan ha att göra med att många passade på att göra klart sina aktuella projekt under hösten i fjol. Det bör dock poängteras att frågan i undersökningen är ställd kring vår benägenhet att vilja renovera, inte hur det minskade ROT-avdraget påverkat vår vilja att anlita hantverkare för renoveringen. Således kan det även vara så att det minskade intresset för ROT-avdraget hänger ihop med ett minskat intresse för att anlita hjälp när vi ska renovera, detta får tiden utvisa.

Undersökningen visar även att vi vill ha byggmaterial av bra kvalitet. Nio av tio tillfrågade anser att kvaliteten på materialet går före priset vid renovering eller nybyggnation. Det är den dimension som värderas allra högst.