Ekonomi

Ilska efter delad lantmäterikostnad

Ett byggföretag ville slå fast en gräns för en tomt, och det innebar att alla fick vara med och betala.

Ilska efter delad lantmäterikostnad

Foto: Google Maps.

En husägare i Göteborg väljer att gå till tingsrätten efter att ha fått dela på grannens lantmäteriräkning efter en gränsbestämning. Enligt Lantmäteriet kommer bestämningen alla tomtägare i området till gagn , och man har därför valt att dela upp kostnaden. De menar på att den ökar värdet.

Husägaren var från början okej med detta då det bara talades om ett fåtal procent som denne skulle behöva stå för, men dessa visade sig sedan uppgå till 5 000 kronor och då beslutade han att överklaga kostnaden. En annan granne fick betala betydligt mer - 35 000 kronor - men orkade inte bråka om fakturan och har därför betalat den.

– Han är rätt besviken. Han är lite äldre och orkade inte ta striden så han har betalt in fakturan, men han tycker att han blivit överkörd, säger husägaren som även menar på att antalet timmar som fakturerats är betydligt fler än vad som han finner nödvändigt i ett sådant här ärende.

Lantmäteriet ser dock inga problem i hur ärendet har hanterats. De menar på att de följt praxis.

– Vi förstår att man reagerar över att få betala kostnader för något man inte sökt. Men just med tanke på att det inte är grannens gränser, utan ens egna också som betalas och lagstiftningen ser ut så, så är det fullt naturligt att det blivit så i det här ärendet, säger Lantmäteriets enhetschef Johan Benjaminsson.

Källa: GP.se