Ekonomi

Hälften av Hemnetavgiften går till mäklarna

Ett internt mejl visar att halva Hemnetavgiften hamnar i mäklarens ficka, trots att annonsering ska ingå i mäklararvodet.

DN har tagit del av ett internt mejl som skickats till medlemmar i Fastighetsförbundet där Hemnets nya avgift benämns som en administrationsavgift. Enligt uppgifterna i mejlet kommer hälften av avgiften, med andra ord 300 av 600 kronor, gå direkt till mäklarföretagen - detta trots att annonseringar redan ska ingå i mäklararvodet.

Så här skriver förbundsledningen i mejlet: ”Det kommer också ge er möjlighet att öka lönsamheten då 50 % av annonsavgiften går till mäklarföretagen”. De skriver även att Hemnet valt att lägga kostnaden på bostadssäljaren istället för mäklaren för att "minska risken att kostnaden för publiceringen på Hemnet påverkar mäklarens marginal".

Den nya avgiften skulle enligt Hemnet tas ut för att säkerställa att de kan täcka upp för drift och underhåll av sajten framöver samt för att kunna hålla sajten uppdaterad med nya lösningar. De menade på att pengarna från bannerannonseringen inte är tillräckliga. Men enligt artikeln i Dagens Nyheter gjorde företaget en vinst på 14,5 miljoner kronor förra året, vilket var en fördubbling från föregående år.

En mäklare som uttalar sig i artikeln menar att avgiften innebär att folk får betala dubbla arvoden för något som det första arvodet redan skulle täcka.