Ekonomi

Här har elnätsavgifterna ökat mest

Både Energimarknadsinspektionen och elnätsföretagen får kritik av Villaägarnas riksförbund.

Villaägarnas riksförbund är kritiska till Energimarknadsinspektionens beslut att sätta elnätsföretagens kalkylränta till 4,53 procent, eftersom det ger dem större intäktsramar. De förordar istället en kalkylränta på 3 procent.

- Detta är helt fel avkastningsnivå på en väsentligen riskfri tillgång. Vem hade inte köpt ett värdepapper idag med 4,53 procents riskfri avkastning, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker hos Villaägarnas riksförbund.

Och i samband med att debatten kring intäktsramarna rasar vidare har organisationen även undersökt var Ellevio (tidigare Fortum), Vattenfall och EON har höjt sina nätavgifter mest under åren 2010-2015. I toppen av listan hittar vi Mark där avgiften ökat ned nästan 4 000 kronor, vilket motsvarar 66 procent. På delad andraplats har vi Mora, Orsa och Älvdalen som uppvisar en ökning på cirka 2 800 kronor.

– Vi ser inget slut på prisökningarna. I kommuner med Fortum som huvudsaklig nätägare har priserna hittills i år stigit med upp till 8,7 procent. I Vattenfall-kommuner har priset ökat upp till 4,6 procent, säger Anna Werner och påpekar att EON följer efter och höjer sina priser 1 juli i år.

På bilden nedan ser ni topplistan över de kommuner där avgifterna ökat mest. För hela listan, surfa in här. 

Lista över de kommuner där Vattenfall, Eon och Fortum har höjt elnätsavgifterna mest mellan 2010 och 2015.