Ekonomi

Grannarna har koll på ditt hus värde

En majoritet av hushållen vet vad deras grannars hus är värda.

Grannarna har koll på ditt hus värde

Två av tre håller koll på vad grannarnas hus är värda, detta visar en undersökning som analysföretaget Cint har låtit genomföra å SBAB:s vägnar, samt information hämtad ur SBAB:s app Värdeguiden. Det vanligaste tillvägagångssättet att skaffa information om grannarnas hus är genom att använda Hemnet och hålla koll på närområdet, men för den som vill se slutpriser är Booli valet. 

Det finns även fria värderingstjänster där du genom att skriva in en adress och en del ytterligare information om huset kan få fram ett ungefärligt värde, dessa används dock idag bara av ett fåtal. Bland yngre tillfrågade är det dock vanligare.

- Den upphettade bostadsmarknaden med tvåsiffriga årliga prisökningar leder till ett stort allmänt intresse, framförallt bland de som är med på tåget. Bostadssektorn som sedan länge varit tätt sammanflätad med informationstekniken utvecklas snabbt och nya tjänster lanseras som möjliggör en kunskapsinsamling som tidigare var både kostsamt och omständlig. ”Hemnet-beroende” får på så vis nya mer sofistikerade hjälpmedel som kan tillfredsställa ett allt ”djupare missbruk”, säger Andreas Leifsson analytiker på SBAB.