Ekonomi

Experter: "Förvänta dig högre elpris i vinter"

Har du inte bestämt dig för hur du ska göra med ditt elavtal kan det vara en god tid att se över det.

Med fint höstväder kommer högre elpris i vinter.

Med fint höstväder kommer högre elpris i vinter.

Elpriserna väntas ligga högre denna vintern än vad de gjorde i fjol. En nyligen genomförd analys, som Elskling.se gjort, visar på ett nästan 30 procent högre elpris jämfört med förra vintern och med ett snittpris på 27 öre/kWh.

- I sommar har många kärnkraftsreaktorer varit ur drift för att genomgå årliga revisioner. Det gör vatten- och vindkraften extra viktiga för resursläget. Senaste magasinstalen visar en fyllnadsgrad på 66,7 procent, långt under normalvärdet på 81,6 procent. Jämfört med motsvarande vecka i fjol har vi ett underskott på cirka 8 TWh. Det motsvarar den sammanlagda årsförbrukningen för 400 000 villahushåll. Utöver låga tillrinningar har det även varit mindre blåsigt än normalt, säger Elsklings vd Faraz Azima.

Det som kommer att styra vad elpriset landar på i vinter är främst hur regnig hösten blir. Ju torrare höst, desto dyrare elpris är att vänta.

Juli månad i år hade också ett betydligt högre elpris än samma månad föregående år, priset blev hela 220 procent högre. Å andra sidan låg elpriserna rekordlågt förra året, vilket gör den kraftiga ökningen mindre överraskande.