Ekonomi

Deklarationsdags: Extra kontroll av försäljning av bostad

Sålde du huset förra året? I år genomför Skatteverket en särskild kontrollinsats kring försäljning av bostäder.

Idag är det sista dagen att deklarera för den som vill ha pengar tillbaka före midsommar. Nytt för i år är att Skatteverket tittar lite extra noggrant på försäljning av bostad, de genomför en så kallad särskild kontrollinsats. 

I samband med deklaration av försäljning av bostad får du göra avdrag för förbättringsutgifter. Det genomsnittliga avdraget för förbättringsutgifter uppges ha ökat med 16 procent på fyra år, och mäter nu 500 000 kronor. Det är delvis här det ibland händer att det blir fel.

– I samband med redovisning av förbättringsutgifter finns risk för fel, eftersom reglerna är komplicerade. Men man gör även andra fel. Det händer att personer glömmer att dra av för exempelvis lagfart, pantbrev och kapitaltillskott till bostadsrättsföreningar, säger Susanne Persson, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Ett annat vanligt fel är att personen som deklarerar summerar fel. 

– Den som vill göra det lätt för sig att göra rätt från början har mycket att vinna på att använda e-tjänsten, säger Susanne Persson.

Enligt henne är e-tjänsten enklare eftersom den summerar automatiskt och kommer med ett flertal förifyllda belopp. Skatten räknas också ut automatiskt.

Kort fakta om skatt vid bostadsförsäljning:

  • Skatten på en vinst vid bostadsförsäljning är 22 procent. Har du köpt ett nytt boende kan du dock ha rätt till uppskov med beskattningen, helt eller till viss del. Har du gjort en förlust minskar det istället din skatt.
  • Från försäljningspriset får man dra av bland annat utgifter man har haft för att förbättra bostaden, samt kostnad för pantbrev och lagfart. Olika regler gäller dock beroende på vilken sorts bostad det gäller och vilka förbättringar som har gjorts.
  • På skatteverket.se finns hjälp kring hur man ska räkna ut vinst eller förlust och vilka avdrag man får göra.