Jonas Lindmark, Ekonomi

Dagens unga kan behöva arvet i förskott

Bolånetaket på 85 procent gör att större andel lån kostar extra, om du inte kan få hjälp genom att någon går i borgen. Förskott på arv är ett alternativ.

Dagens unga kan behöva arvet i förskott

Foto: Marlén Eskilsson

Köparen får max låna 85 procent av marknadsvärdet med bostaden som säkerhet, enligt de regler som Finansinspektionen införde oktober 2010.Dessa regler har gjort det svårare för förstagångsköpare, särskilt i storstäderna.

Medelpriset i Sverige för en villa var i mars 2.525.000 kronor enligt Svensk Mäklarstatistik, och i Stor-Stockholm var priset nästan det dubbla: 4.346.000 kronor.

Jonas Lindmark
Jonas Lindmark

För att spara ihop till 15 procent av 2.525.000 kronor krävs en rejäl insättning varje månad. Även om sparandet pågår i så lång tid som tio år så hinner avkastningen inte ge så mycket draghjälp om risktagandet är rimligt lågt. Realistiskt idag är att en billig blandfond som investerar drygt hälften i aktier ger 4 procent avkastning i snitt per år realt, netto efter avgifter, skatt och justerat för inflation. Då krävs det att du sätter in 2800 kronor per månad i en blandfond i tio år för att nå 378.750 kronor (15% av dagens snittpris).

Förskott på arv
De generationer som är föräldrar och farföräldrar till dagens 25-åringar har varit med om den branta prisökningen på bostäder under både andra halvan av 80-talet och från 1997 och framåt. Vissa planerar att spendera pengarna själva, men många andra räknar nog med att det ska bli ett rejält arv till barn och barnbarn. Då kan det kanske vara möjligt att stillsamt diskutera om det går att skapa ett förskott på arvet, genom att den äldre släktingen tar ett bolån och bidrar med pengarna som en gåva när den yngre släktingen köper bostad.

Rättvisa i förhållande till övriga släkten kan givaren underlätta genom att gåvan nämns som ett förskott i ett testamente.

I Byggahus forum nämner medlemmen Östlund att han tar tjänstledigt från sitt jobb fyra månader för att delta i uppbyggandet av sitt hus och att banken har godkänt detta som del i kontantinsatsen. Detta kan också vara ett alternativ för den som bygger huset och inte köper ett befintligt.

Sätt att få ihop till kontantinsatsen är således:

  • spara
  • få någon att gå i borgen
  • förskott på arv
  • för den som vill bygga nytt, be banken att värdera eget arbete med husbygget som kontantinsats

Har du fler förslag på sätt att få ihop till kontantinsatsen?