Ekonomi

Bostadspriser ökar vid utbyggd tunnelbana?

Regeringen vill ha fler tunnelbanestationer och med bättre kommunikationer kommer ökat tryck på bostäderna i området.

Regeringen planerar att bygga ut tunnelbanan i Stockholm och i samband med detta spekulerar mäklarna i hur detta kommer att påverka bostadspriserna. Förbättrade kommunikationer är normalt sett en riktig prishöjare, men fler kan komma att påverkas menar Mäklarsamfundets vd:

- Vi har inte analyserat utbyggnaden djupare men det är viktigt att unga vuxna kan ta sig in på bostadsmarknaden utan att behöva en kvarts miljon kronor för att få en bostad. Jag menar att en utbyggnad av tunnelbanan gynnar alla kategorier av bostadskonsumenter, inte bara de som äger sin bostad, säger vd Ingrid Eiken till Dn.se.

Ingen vågar dock säga hur mycket bostadspriserna kommer att påverkas. De konstaterar bara att med bättre kommunikationer kommer ökad inflyttning och fler arbetsmöjligheter. En jämförelse görs också kort med hur Hammarby Sjöstad växt senaste åren och hur en eventuell tunnelbanestation i Barkarby skulle kunna påverka det området på samma sätt - bland annat genom att det gör det enklare för byggherrarna att sälja nya bostäder.