Ekonomi

Bankerna skärper riktlinjerna för amortering

Storbankerna hoppas att skärpta riktlinjer för amortering ska ta bort behovet av ett amorteringskrav.

Både Nordea och Swedbank har skärpt sina riktlinjer för hur bolånekundernas amortering bör se ut. Förhoppningen är att skärpta rekommendationer ska leda till att det omtalade amorteringskravet inte längre kommer att behövas. 

I en artikel i Dagens Industri meddelar Swedbank att 95 procent av deras kunder amorterar. Men att alla kunder har olika förutsättningar, och därför är ett lagkrav inte att föredra.

Deras nya riktlinjer säger att kunder med belåningsgrad över 70 procent bör amortera ned lånen med 2 procent per år, och därefter med 1 procent per år ned till en belåningsgrad på 50 procent.

- Vi tycker att det är ett ypperligt läge nu att öka amorteringen, säger Johan Engström, chef för Swedbanks kunderbjudanden.

Flera banker har redan rekommendationer, om än inte lika skarpa som dessa. Handelsbanken och SBAB ställer exempelvis krav på att lån med belåningsgrad över 70 procent ska amorteras ned inom 10-15 år.

Det lagstadgade amorteringskravet skulle ha blivit av i somras, men behövde utredas ytterligare och har därför skjutits fram.