Bolån

Bankerna där du inte behöver pruta på bolåneräntan

De bästa bolåneaktörerna för tillfället är Nordnet, Landshypotek och Avanza.

De bästa bolåneaktörerna för tillfället är Nordnet, Landshypotek och Avanza.

Byggahus.se listar bankernas snitträntor för januari och bankerna där du kan ta bolån utan att behöva pruta.

Det finns vissa banker där du direkt på hemsidan kan se vad du får för boränta – prutad och klar.  Sådan rakhet i kommunikationen från bankens sida gör att du enkelt kan räkna ut hur mycket du kan spara om du flyttar ditt bolån dit. Oftast är dessa boräntor långt bättre än vad de traditionella storbankerna erbjuder. Du kan tjäna in många sköna tusenlappar på att byta bank. Ju större bolån du har, desto mer tjänar du på en lägre bolåneränta. 

Låt oss göra ett räkneexempel:
En familj i Stockholm som har en bolåneränta på 1,60 % hos Nordea (Nordeas snittränta i januari) och ett bolån på 5 miljoner (inte ovanligt i Stockholm) kan spara upp till 30 500 kr på ett år om de byter bank till Landshypotek som nu har ett erbjudande på 0,99 %.

Här är listan över bankerna där du inte behöver pruta och vad de hade för snittränta i januari:

1. Nordnet 0,94 % 3 mån - Observera att man måste spara minst en miljon kronor hos Nordnet för att få ta bolån hos dom. Av den anledningen är det sannolikt inte så många som lånar hos Nordnet.

2. Landshypotek 1,01 % 1 år - Landshypoteks har ett erbjudande på 0,99 % på deras ettåring om man har en belåningsgrad på max 50 %. Om man har en belåningsgrad på 60-70 % hamnar boräntan på 1,29 %.

3. Avanza 1,29 % 3 mån - Avanza smyglanserade deras Bolån+ redan i november men har än så länge inte lanserat den för alla. Bolån+ innebär att du får låna för 1,29 % om din belåningsgrad är på max 60 %. Deras plan är att vara igång för alla under första kvartalet.

4. ICA Banken 1,37 % 1 år - ICA Bankens snittränta verkar även innefatta ICAs butiksanställdas personalräntor och detta verkar vara orsaken till att deras snittränta är lägre än det man får om man räknar ut det på deras hemsida. Det är osäkert huruvida övriga banker redovisar på samma sätt.

5. Ikano Bank 1,42 % 1 år

6. SBAB 1,44 % 3 mån

7. Skandia 1,52 % 3 mån

Vi håller utkik efter nya Schibstedtägda Hypotek som också kommer att lansera ett erbjudande liknande Avanzas.

Hos de traditionella storbankerna måste du själv förhandla ditt bolån årligen och snitträntorna är därmed betydligt högre.

Lista över banker där du själv måste pruta och deras snitträntor i januari:

  1. Nordea 1,60 % 3 mån
  2. Handelsbanken 1,59 % 2 år
  3. Länsförsäkriningar 1,56 % 3 mån
  4. Swedbank 1,53 % 3 mån
  5. SEB 1,48% 3 mån
  6. Danske Bank 1,46 % 3 mån
  7. Ålandsbanken 1,28 % 3 mån

SEB och Danske Bank väntar alltid in i det sista med att redovisa sina siffror.

Byt bank regelbundet och tjäna in pengar

Bäst bolåneränta får du om du regelbundet byter bank. Du behöver inte byta allt, det räcker att du bara flyttar bolånet. Betalkort, kontonummer, autogiron kan du med fördel behålla där de är. Storbankernas bolåneerbjudande fungerar ungefär som försäkringsbolagens hem- eller bilförsäkringar och elbolagens elavtal. Billiga första året men sedan blir de rejält dyrare. Även om du prutar regelbundet varje år så finns det stor risk för att det blir fel och att du då får stå för en temporär räntehöjning själv. Sällan korrigerar bankerna felaktiga räntehöjningar retroaktivt.

Läs mer i vår boräntetabell där du kan jämföra ditt bolån med andra.