Ekonomi

Andrahandsuthyrningen påverkas av bostadsbristen

Bostadsbristen driver upp hyrorna på bostadsrätter som hyrs ut i andrahand.

Det är inte bara huspriserna som stiger. Även priserna vid andrahandsuthyrning av bostadsrätter klättrar stadigt uppåt enligt en granskning som Blocket gjort av sina bostadsannonser. Framför allt syns prisökningen i Stockholm där det är ett högt tryck på bostadsmarknaden och en kraftig bostadsbrist.

Som ett exempel nämns att en etta i Stockholms innerstad kostade 5 600 kronor för två år sedan, men att den nu ökat till 8 200 kronor - vilket innebär en ökning på 68 procent. Dock påpekas det att de faktiska hyrorna kan bli både högre och lägre, eftersom dessa beror på vad hyresgästen och hyresvärden avtalar om för pris i slutändan.

I oktober publiceras Boverkets utredning över hur lagändringen gällande uthyrning av bostadsrätter, som alliansen genomförde under sin regeringstid, påverkat andrahandsuthyrningen. Blockets experter tycker sig dock se resultatet redan nu.

– Lättnaderna som infördes 2013 innebar att fler bostäder till andrahandsuthyrning kom ut på marknaden men de är av de dyrare slaget. Kommer man till Stockholm för att studera är andrahandsmarknaden ingen lösning, säger Blockets Linnea Aguero till Dn.se.