2017 blev året då bostadsmarknaden vände

Ett hus på Borgholm.

Ett hus på Borgholm. Foto: Marlén Eskilsson.

När Hemnet ser över statistiken för 2017 ser de ett tydligt trendbrott.

Efter många år av kontinuerlig prisuppgång mattades bostadspriserna av under andra halvåret 2017. När Hemnet sammanfattar vändningarna under året i siffror ser man att antalet som valt att prissänka sina bostäder till salu ökade med 233 procent under hösten. Deras Köparbarometer visar också att andelen som tror på stigande priser framöver halverats, medan de som tror på fallande priser mer än dubblerats.

En stor anledning till vändningen för bostadspriserna är att det sedan en tid tillbaka byggs en hel del nya bostäder. Prisutvecklingen har länge hållit i sig på grund av att utbudet varit skralt, men i takt med det ökande bostadsbyggandet har det blivit större. 

- Under 2017 ökade antalet nyproducerade bostäder som lades ut på sajten med 34 procent, skriver Hemnet.

Många experter spekulerar dock i att avmattningen av priserna framför allt späs på av folks oro. Flera mäklarfirmor uppger att de ser att köpare och säljare nu har en obalanserad bild av vad priset för en bostad borde vara, och att oron över hur prisutvecklingen kommer att te sig framöver gör att köparna inte är beredda att betala lika mycket längre. Det har också gjort att många säljare valt avvakta med att sälja då de inte varit beredda att sänka priset.

Staffan Tell talesperson på Hemnet, tror att det här kommer att hålla i sig.

– 2017 kommer sannolikt bli ihågkommet som året då bostadsyran kom av sig. Efter prisuppgångar på 65 procent på bostadsrätter de senaste fem åren faller nu bostadspriserna på bred front. Vår data över utbud, antal prissänkningar och bostadsköparnas förväntningar tyder på att lågtrycket på bostadsmarknaden kommer att hålla i sig en tid framöver.

Avmattningen för huspriserna är dock långt ifrån lika tydlig som den för bostadsrätter. Det återstår att se om det blir en vändning även där.

Hemnet 2017 i siffror (januari - november 2017):

  • 204 000 totalt antal objekt publicerade (+13% jmf. med 2016 januari - november 2016)
  • 546 miljarder kronor totalt i utropspris (+24% jmf. med januari - november 2016)
  • 52 500 villor har lagts ut till försäljning (+11% jmf. med januari - november 2016)
  • 102 600 bostadsrätter har lagts ut till försäljning (+13% jmf. med januari - november 2016)