Efterlyser ödehus som en dellösning till bostadsbristen

Kommunen efterlyser ödehus i Ulricehamn.

Kommunen efterlyser ödehus i Ulricehamn. Foto: Google Maps

Ulricehamns kommun vill locka fler att bosätta sig i kommunen men det råder samtidigt bostadsbrist, de hoppas att ödehus ska vara en dellösning på problemet.

Det råder fortfarande bostadsbrist på många håll i landet och nu tar Ulricehamns kommun till ett ovanligt grepp. Man annonserar till invånarna att om man äger ett ödehus så finns kommunen där som ett stöd ifall det skulle finnas intresse att sälja huset.

- Vi vill väcka tanken hos fastighetsägare som äger tomma hus där ingen är folkbokförd, och förhoppningsvis förmedla kontakten vidare till mäklare vilket leder till försäljning och öppnar upp för nya invånare, säger Johanna Wichers, som leder projektet Tomma Hus, till Sveriges Radio.

De har redan pratat med ett antal ödehusägare. Vissa är beredda att sälja, andra att hyra ut och en tredje grupp säger sig behöva renovera först.

Man uppskattar att det finns ett 100-tal ödehus i Ulricehamn, men betydligt fler sett över hela landet.

För några år sedan ökade intresset för att köpa och renovera ödehus. Vi på Byggahus.se har undersökt vad det kostar att renovera ett ödehus, det kan du läsa mer om här